Koncertuzveduma «Dzejnieks un nāra I, Dzejnieks un nāra II» pirmatskaņojums (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Divu ģeniālu Imantu - komponista un dzejnieka satikšanās mākslā - ir vainagojusies ar izcilu notikumu - oratoriju «Dzejnieks un Nāra». Koncertuzvedums Mūzikas namā Daile būs nebijis muzikāls notikums - mūzikas un dzejas fenomena paralēles klausītājus uzrunās ar ideālā un reālā tikšanos, izslēdzot sākotnējus priekšstatus par tikai romantisko mīlestības atspoguļojumu, portālam «Apollo» vēsta pasākuma organizatori.

Mūzikas namā Daile pirmo reizi koncertuzvedumā tiks atskaņotas oratorijas abas daļas - 1973. gadā komponētā pirmā daļa un nesen tapusī oratorijas otrā daļa. Abas daļas tiks atskaņotas un iestudētas koncertuzvedumā, tā pirmizrāde notiks 26. maijā Mūzikas namā Daile - Imanta Kalniņa dzimšanas dienā. Koncertuzveduma producents ir Mūzikas nams Daile.

Koncertuzveduma režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava darbam kā aranžētājus tika piesaistījis komponistus Andri Sējānu - pirmajai daļai, oratorijas otrajai daļai - Valtu Pūci. Aranžiju autori darba atskaņošanai izvēlējušies arī etnoinstrumentus, un koncertuzvedumā skanēs lielformu darbam neierasti, bet īpaši mūziķu sastāvam RAXTU RAXTI izvēlēti tautas instrumenti - stabule, flauta, lietuskoks, grabuļi, dūcēji, vargāns, okarīna, buberis u.c. Savu rokrakstu darbā iezīmēs Jēkaba Nīmaņa ambiences klātbūtne ar īpaši koncertuzvedumam darinātiem tautas instrumentiem. Vokālās partitūras izpildīs Latvijas Radio kora grupa -12 dziedātāji.

Koncertuzveduma režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs uzsver: «Koncertuzvedums oratorijai «Dzejnieks un nāra» mēģinās ietiekties tajā krēslas zonā, kura atrodas starp šo un viņsauli. Dzīve starp reālo - paredzamo pasauli, ikdienu un neizzināmo aizsauli, kur ielūkoties ir vilinoši un reizē bīstami. Dzejnieku, drosmīgu cilvēku, kurš ir gatavs mesties nezināmajā, neizskaidrojamajā un neskaidrajā, viņsauli nošķirošajā upes ūdenī, māc bažas - šīs pasaules dzīve. Kaifs un jauda ir peldēt iztēles dūmakainajos ūdeņos, bet ikdienība liek atgriezties gļēvuma pilnajā laicīgajā dzīvē.

Uzveduma tēma ir Mākslinieka drosme dzīvot savu garīgo dzīvi, neskatoties uz uzmācīgās, pliekanās ikdienas agresīvo uzmanības pieprasījumu. Konflikts starp Dzejnieka nepieciešamību radīt un neiespējamību būt apmierinātam ar sevi un savu mākslu izraisa augstu pārdzīvojumu, ciešanas un, iespējams, arī bojāeju.

Mākslinieks cenšas dzīvot dzīvi, kurā viss ir sakārtots, bet uz katra soļa, aiz katra stūra ir kāds atgādinājums par pasauli, kurai pieskarties var tikai caur mākslas darbu.»

Oratorijā «Dzejnieks un nāra» dzejnieka lomu atviedos un izpildīs solists Daumants Kalniņš, nāras lomā koncertuzvedumā - Linda Berkule, bērns - Kristiāns Jasinskis, muzikālās partitūras atskaņos mūziķu grupa «Raxtu Raxti» - Marts Kristiāns Kalniņš, Kristīne Kārkle, Kārlis Auzāns, Edgars Kārklis, Armands Treibihs, Artis Orubs.

Koncertuzveduma kostīmu māksliniece - Ieva Veita, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

Turpmākie «Dzejnieks un nāra» koncertuzvedumi Mūzikas namā Daile - 27., 28. un 29. maijā. Savukārt, 31. maijā iestudējums viesosies Valmieras drāmas teātrī.

Mūzikas nams Daile, Kr. Barona ielā 31, Rīgā. Biļetes pieejamas «Biļešu Paradīze» visās tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu