Gapoņenko apgalvo, ka Latvija atbalsta krievu geto veidošanu un lūdz Krievijas atbalstu (295)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Drošības policijas aizturētais Aleksandrs Gapoņenko apgalvo, ka Latvija atbalsta krievu geto veidošanu un lūdzis Krievijas atbalstu, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Drošības policija Aleksandru Gapoņenko savos gada pārskatos piemin kopš 2012.gada. Viņš uzdevies par sociāli politisko un ekonomisko procesu «ekspertu» un «pētnieku», kurš izplata sagrozītu un tendenciozu informāciju par Latviju, mākslīgi cenšas radīt priekštatu, ka šeit apspiež krievus, popularizē Latgales autonomijas ideju.

Krievijas mediji Gapoņenko dēvē par profesoru, ekspertu un speciālistu no iestādes ar skaļu nosaukumu «Eiropas pētījumu institūts». Patiesībā tā ir tikai biedrība, kurā ir divi valdes locekļi - Gapoņenko un viņa sieva, kura strādā par katedras vadītāju Stradiņa universitātē. Izglītības ministrija iepriekš «Nekā personīga» skaidroja, ka nevar firmām un biedrībām savos nosaukumos aizliegt izmantot vārdu «institūts».

Krievijas televīzijām Gapoņenko demonstrētajā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumā, kas Drošības policijai ļauj veikt kratīšanu, redzams, ka kriminālprocess ir sākts jau pirms mēneša - 29.aprīlī. Procesa iemesls ir Gapoņenko ieraksts «Facebook» lapā, ka amerikāņu tanki Latvijā ir tāpēc, lai apšautu vietejos krievus un palīdzētu viņus sadzīt koncentrācijas nometnēs.

Gapoņenko «institūts» reģistrēts mājā Ropažu ielā. Blakus atrodas mājas vīnu un garšvielu tirgotājs SIA «Maratons S». Šī firma pirms trim gadiem piederēja pašam Gapoņenko.

Cilvēki no Drošības policijas atbrauca arī uz kooperatīvu Lilaste. Šeit atrodas Gapoņenko māja. Lilastē vietējie iedzīvotāji nav pamanījuši, ka viņiem kaimiņos mitinās Krievijas medijos slavenais cilvēktiesību aktīvists.

Drošības policija uzskata, ka Gapoņenko jau vairākus gadus kopā ar privātskolas «Eksperiments» īpašnieku Broņislavu Zeļcermanu aktīvi piedalās jaunās paaudzes tautiešu politikas līderu audzināšanā. Zeļcermans jauniešus apmāca savā privātskolā, Gapoņenko viņus iesaista jau praktiskā darbībā. Zeļcermana kursus apguvuši arī Illarions Girss, Jeļena Bačinska, Elizabete Krivcova un arī šogad dibinātās «Saskaņas» jauniešu organizācijas «Restart» līdere Svetlana Savicka.

Gapoņenko izveidojis plašu kontaktu tīklu Maskavā. Izdod grāmatas un filmas, kurās cenšas pierādīt krievvalodīgo apspiešanu Latvijā, kā arī vēsturiskās netaisnības, ko pret krieviem pastrādājuši latvieši. Pirms diviem gadiem 16.marta priekšvakarā viņš kopā ar «Saskaņas» Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu prezentēja filmu, kurā «atmaskoja» latviešu zvērības otrā pasaule kara laikā.

Pagājušajā nedēļā pirms Austrumpartnerības samita Krievijas ziņu aģentūra «RIA Novosti» rīkoja teletiltu Rīga – Maskava. Pasākums rīkots pēc Gapoņenko iniciatīvas.

Diskusijā Maskavā piedalījās arī Latvijas melnajā sarakstā iekļautais agrākais Krievijas vēstniecības Rīgā trešais sekretārs Vladimirs Simindejs. Arī Aleksandrs Brods, kurš ir īpašas Krievijas prezidenta Vladimira Putina izveidotas padomes loceklis, kas rūpējas par cilvēktiesību ievērošanu.

«Mūs ļoti samulsināja ziņas par parakstu vākšanu, ko klusējot atbalsta Baltijas un Latvijas varas iestādes, lai veidotu tā saucamos krievu geto. Bija idejas Latvijas pilsētās krievus sagrupēt, jo šī cilvēku kategorija rada draudus valsts drošībai. Šie fakti mūs atgriež bēdīgā pagātnē gluži kā nacistiskajā Vācijā,» stāsta Krievijas prezidenta veidotās padomes loceklis, kas rūpējas par cilvēktiesību ievērošanu Aleksandrs Brods.

Pats Gapoņenko klāstīja kā Eiropa un ASV rada draudus krieviem Latvijā, bet Latvijas politiķi jau ir gatavi atbalstīt krievu geto izveidi. Tāpēc Krievijai nekavējoties ir jāpalīdz.

«Kāpēc nepieciešami šie represīvie spēki? Tikai, lai radītu draudus vietējiem krieviem. Notiek apmācības. Notika informācijas noplūde, ka krievus iespējama konflikta gadījumā nosūtīs uz koncentrācijas nometnēm. Un pirmām kārtām – nepilsoņus. Mums patiešām ir ļoti nepieciešams, lai mums sniegtu palīdzību mūsu darbībām, kas tiek veiktas, lai cīnītos par tiesībām pašidentificēties un tam būtu jānotiek pasaules līmenī. Jo mums nav spēka, lai sevi aizstāvētu. Jo pret mums darbojas ne tikai Latvijas un Igaunijas valdība, bet arī Eiropas Savienība un ASV,» klāsta Gapoņenko.

Ceturtdien Maskavā sākās Ārvalstīs dzīvojošo tautiešu atbalsta un aizsardzības fonda gadskārtējā sanāksmē. Ar apsveikuma runu uzstājās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Viņš sola, ka Krievija visiem spēkiem atbalstīšot tautiešu organizācijas. Tas tuvākajos gados būšot viens no Krievijas ārpolitikas stūrakmeņiem.

Komentāri (295)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu