Populārākās mobilās lietotnes, plānojot grūtniecību (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan varētu šķist, ka bērniņa ieņemšana lielas pūles neprasa, Lielbritānijas zinātniskajā žurnālā «Human Reproduction» publicētā aktuālā statistika liecina pretējo – vairums topošo vecāku savu mazuli sagaida piesakāmies labi, ja gada laikā. Daudzi pāri saskaras ar dažādām problēmām un sarežģījumiem, bieži grūtniecībai ir īpaši jāgatavojas un tā jāplāno, tāpēc pastāv noteikti veidi, kā palielināt bērna ieņemšanas varbūtību.

Mobilo lietotņu LoveCycles, Period Tracker un OvuView apskats

Vairums sieviešu gadiem ilgi seko līdzi sava menstruālā cikla kalendāram, bet pēdējā laikā vispopulārākās ir speciālas mobilās lietotnes, kuras izmantojot sievietes var ar augstu ticamības pakāpi uzzināt bērna ieņemšanai vislabvēlīgākās jeb tā dēvētās auglīgākās dienas.

Tomēr bieži ir grūti noteikt, kurš kalendārs ir visērtākais un piemērotākais. Lai noskaidrotu trīs populārākās sieviešu mobilās lietotnes, tika veikta ekspress-aptauja starp sievietēm vecumā no 25 līdz 45 gadiem. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika noteiktas šādas trīs pieprasītākās sieviešu mobilās lietotnes:

3. LoveCycles

2. Period Tracker

1. OvuView

Visas trīs lietotnes ir pieejamas gan krieviski, gan angliski un Android, Apple un Windows lietotājām pieejamas (lejupielādajmas) par brīvu. Lai gan kopumā šis lietotnes ir līdzīgas cita citai, apskatā ir aplūkotas to priekšrocības un trūkumi, kā arī katras lietotnes īpašās iespējas.

Trešajā vietā – mobilā lietotne LoveCycles

Šīs lietotnes saskarne šķiet visneuzbāzīgākā un samērā nopietna, tomēr uzreiz jānorāda, ka šajā lietotnē ir jāreģistrējas, lai nodrošinātu savu datu saglabāšanu, kā arī iegūtu iespēju veikt informācijas rezerves kopēšanu mākonī, piemēram, Dropbox.

Menstruālā cikla fāzes šeit atšķiras ar intuitīviem krāsu kodiem: rozā krāsa norāda menstruācijas dienas, zilā — «drošās» dienas, dzeltenā — bērna ieņemšanai labvēlīgās, bet zaļā liecina par auglības fāzi. Ovulācijas periodu var noteikt ar kalendāriem aprēķiniem un, pierakstot ķermeņa bazālo temperatūru. Ir visas pamata opcijas, kā arī iespēja atzīmēt simptomu, garastāvokļa un svara pārmaiņas, reģistrēt dzimumaktus un uzraudzīt tablešu dzeršanu.

Svarīgi, ka, atšķirībā no citām programmām, LoveCycles var veidot atgādnes, kā arī parādīt svarīgu informāciju tālruņa galvenajā ekrānā. Turklāt nesen ir izlabota šādās lietotnēs bieži sastopama problēma — tagad var mainīt nedēļas iestatījumus, lai tā sāktos ar pirmdienu, nevis svētdienu. Ērti ir arī tas, ka dienas var aplūkot pa nedēļām, nevis veselu mēnesi kopā, jo šādi visi simptomi ir daudz pārskatāmāki. Ir jāņem vērā, ka kavēšanās dienas tiek apzīmētas ar mīnus zīmi. Vēl šajā lietotnē ir pieejams arī automātiskās pauzes režīms.

Otrajā vietā – mobilā lietotne Period Tracker

Par vienu no svarīgākajām priekšrocībām lietotājas atzina to, ka tālruņa izvēlnē lietotnes nosaukums parādās saīsināti P-Tracker un tāpēc nepiesaista svešinieku uzmanību. Turklāt šajā lietotnē, atšķirībā no daudzām citām, ir iespēja iestatīt paroli. Augstu tiek vērtēts arī programmas dizains.

Jāpiezīmē, ka viens no galvenajiem plusiem ir iespēja sekot līdzi ovulācijas periodam, ne vien, veicot kalendāros aprēķinus un ķermeņa bazālās temperatūras pierakstus, bet arī dzemdes kakla gļotu novērojumus, kas parasti šāda veida lietotnēs nav sastopams. Patīkams bonuss ir iespēja pielāgot garastāvokļu un simptomu sarakstu, pievienojot savus variantus standartizēto vietā, kā arī mainot tos vietām. Ļoti svarīgi, ka ir iespējams pāriet grūtniecības režīmā — tad cikls automātiski pārveidosies par gestācijas vecumu un laiku līdz dzemdībām, nomainot arī simptomu un svarīgo jautājumu sarakstu.

Tomēr ir jāpiemin trūkums: izstrādātāji joprojām nav paredzējuši iespēju sākt nedēļu ar pirmdienu, visas nedēļas sākas ar svētdienu, kas bieži vien ir traucējoši.

Ir pieejama lietotnes maksas versija Deluxe (cena AppStore — 1,79 €), kurā var mainīt saskarnes dizainu, kā arī veidot grafikus un uzskatāmi atzīmēt svarīgus simptomus un datumus.

Apskata līdere – mobilā lietotne OvuView

OvuView tika atzīta par pašu informatīvāko un universālāko mobilo lietotni sievietēm. Iestatījumos var izvēlēties pašlaik paredzēto programmu: vienkāršs menstruālais kalendārs, izsargāšanās no grūtniecības vai bērna ieņemšana. Atkarībā no izvēlētās programmas lietotne atgādina par svarīgām dienām, piedāvā pārbaudīt un norādīt pārmaiņas organismā. Un, pats galvenais, tā informē par metodēm un svarīgām niansēm — ir pieejami padomi, kas palīdz ieņemt bērnu.

Izmantojot OvuView, var ļoti viegli, ātri un precīzi atzīmēt visus simptomus, pievienojot arī savus. Pārmaiņas tiek uzskatāmi parādītas kalendārā un diagrammās. Ja izmanto visas lietotnes funkcijas, var iegūt auglības grafisko attēlojumu, pamatojoties uz dabiskajām ģimenes plānošanas metodēm. Proti, ir iespējams likt lietā četras simptotermālās metodes, piecas, kas izmanto tikai menstruāciju raksturu, trīs, kas izmanto tikai temperatūru, un divas kalendārās metodes. Dažādu metožu izmantošana palīdzēs iestāties plānotai grūtniecībai. Turklāt bērna ieņemšanas režīmā lietotne atgādina, ka cikla vidū ir lietderīgi izmantot ovulācijas testus.

Īpaši jānorāda, ka šī ir vienīgā lietotne, kur var atbilstoši savai gaumei mainīt neuzkrītošā dizaina krāsu gammu. Turklāt ir iespējams ērti iegūt statistiku par katru vai visiem cikliem. Datu rezerves kopiju var saglabāt SD kartē vai nosūtīt pa e-pastu. Lietderīgi, ka ir iespēja importēt datus no citām lietotnēm. Šī ir ļoti daudzfunkcionāla lietotne, kas viegli pielāgojas sievietes individuālajām īpatnībām. Vēlāk to var ļoti vienkārši noregulēt grūtniecības režīmā. Ir pieejama arī maksas versija Pro, kas veido sarežģītus grafikus katram simptomam, ņemot vērā jebkādu iedarbību uz organismu.

Mūsdienās mobilās lietotnes var atvieglot un uzlabot daudzas mūsu dzīves jomas, tostarp var palīdzēt plānoti ieņemt bērnu, tāpēc ir saprātīgi un lietderīgi apņemties atbildīgi izturēties pret visiem aspektiem, kas tiek prasīti minētajās lietotnēs, jo tikai tad tās var palīdzēt noteikt vislabvēlīgākos brīžus tuvībai.

Tomēr topošie vecāki nedrīkst aizmirst, ka pirms grūtniecības ir ne vien morāli jāsagatavojas bērna ieņemšanai, bet arī jāveic izmeklējumi, konsultējoties ar ārstu un pievēršot uzmanību savam dzīvesveidam.

Kāda ir Tava iecienītākā mobilā lietotne menstruāciju cikla un/ vai grūtniecības plānošanai?

_____________________________________________________________________________________

LoveCycles

https://www.facebook.com/lovecyclesapp

https://play.google.com/store/apps/details?id=in.plackal.lovecyclesfree&hl=en

Period Tracker

https://www.facebook.com/pages/Period-Tracker

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.period.tracker.lite&hl=en

OvuView

https://www.facebook.com/OvuView

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sleekbit.ovuview&hl=en

Henri Leridon, Human Reproduction (Oxford)

http://humrep.oxfordjournals.org

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu