Pilsētnieku dzīve bez jogas nav iedomājama (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Joga ir sena uzskatu sistēma, kuru mūsdienu eiropieši ne sevišķi labi izprot, tomēr fakts, ka daudzu gadsimtu gaitā joga nav nogrimusi aizmirstībā, bet, gluži pretēji, iegūst arvien vairāk un vairāk sekotāju dažādu tautu, reliģisko uzskatu un pārticības līmeņa pārstāvju vidū, liecina par to, ka ir vērts tajā nopietnāk ielūkoties. Par to, kāpēc joga ir vitāli svarīga pilsētniekiem un kā tā var uzlabot auglību, stāsta jogas skolotāja no «Urban Yoga» jogas telpas, Agnese Guļāne. Viņa ir arī jogas terapeite un topošo māmiņu nodarbību pasniedzēja, trīs bērnu māmiņa.

Pastāstiet, lūdzu, par to, kas ir joga un kādi ir jogas mērķi?

Joga palīdz mums dzīvot veselīgu un jēgpilnu dzīvi, dod «instrumentus», lai mēs varētu sevi līdzsvarot, vienot visus savus būtības aspektus. Tas attiecas gan uz to, kā mēs jūtamies, gan uz to, kā dzīvojam, cik mēs esam veseli, kādu garīgu piepildījumu gūstam. Tas ir ļoti plašs jēdziens, bet vienkāršoti var teikt, ka joga palīdz harmonizēt mūsu dzīvi, sakārtot gan fizisko, gan garīgo ķermeni jeb dvēseli, lai mēs jūtamies labi un komfortabli savā ķermenī un dzīvē kopumā. Lai cilvēkam būtu laba veselība, ir ļoti būtiski justies labi šeit un tagad, būt apmierinātam ar savu dzīvi. Savukārt, ja kaut kas dzīvē neapmierina, tas atspoguļojas fiziskās veselības trūkumā. Joga ir tas līdzeklis, kas ļauj apzināties apkārt notiekošo.

Ir dažādas jogas skolas, un tiek izmantoti atšķirīgi instrumenti, lai sasniegtu šo līdzsvaru. Vienam cilvēkam liekas svarīgāk pievērsties fiziskajam ķermeni, citam – sakārtot emocijas, savaldīt savas domas. Otrajā gadījumā ir svarīgas meditācijas, pirmajā – kādas fiziskās nodarbības, kuras konkrēti – atkarīgs no mērķa un veselības problēmām. Ar jogu ļoti veiksmīgi var ārstēt psiholoģiskās problēmas. Katrā ziņā, «kustinot» vienu lietu, «iekustas» arī pārējās, nodarbojoties ar savu fizisko veselību, mēs noteikti ietekmēsim arī savu psihoemocionālo pašsajūtu.

Kādi ir jogas pamatprincipi?

Viens no pamatprincipiem un vienlaikus mērķiem ir padziļināti izprast, kas notiek šeit un tagad, apzināties, kas es esmu, ko es daru, kāda ir mana dzīve un kādu es gribētu to redzēt, kas ir manas stiprās un vājās puses, kādi ir mani sapņi. Veselība ir ļoti svarīga, jo ķermenis ir kā instruments, lai mēs varam gūt pieredzi, mācīties, augt un attīstīties – dzīvot dzīvi, tas ir mūsu dvēseles mājoklis. Viens no pamatprincipiem ir būt patiesam, dzīvot autentiski jeb godīgi pret sevi un citiem. Ja tas izdodas, esam veseli.

Var ļoti dažādi skatīties uz to, ka mums kaut kas neizdodas, jo mēs bieži vien tikai iedomājamies, ka mums kaut ko vajag. Tādā gadījumā mēs dzīvojam it kā «paralēlajā pasaulē», jo dzīve «sāksies» tikai tad, kad kaut ko iegūsim vai sasniegsim, piemēram, atbrīvosimies no liekiem 5 kg. Ja mēs dzīvojam iedomu pasaulē, tad šie liekie 5 kg mums neļaus būt laimīgiem šodien un šobrīd, bet visu savu dzīvi plānosim tikai «ap» to brīdi, kad beidzot no tiem 5 kg atbrīvosimies. Bet dzīve «notiek» jau tagad! Joga palīdz mums dzīvot tagad, šajā mirklī, tajā pašā laikā stiprinot arī drosmi, uzņēmību un mērķtiecību, lai savus mērķus vai sapņus sasniegtu.

Vienlaikus joga dod pacietību un pazemību, ļaujot mums iemācīties kaut ko, ko mēs šobrīd vēl nemākam un parādod iemeslu, kādēļ mēs šobrīd esam tur (vai tādi), kur esam. Ja cilvēkam ir depresija un kompleksi tāpēc, ka viņš kaut ko nemāk, šī pacietība palīdz viņam iemācīties, kaldināt savas iemaņas. Audzinot bērnu vai tikai plānojot grūtniecību, it īpaši, ja kaut kas neizdodas uzreiz, pacietība ir ļoti svarīga.

Galvenais, ko māca joga, ir nedzīties pēc kaut kādiem pašizdomātiem ideāliem, bet ielūkoties sevī, lai saprastu, kas tev patiešām ir svarīgi. Jogi apgalvo, ka mūsu potenciāls ir gandrīz neierobežots: mēs varam jebko, vienīgais jautājums, cik daudz mēs esam gatavi ieguldīt mērķa sasniegšanā.

Cik viegli ir ievērot jogas pamatprincipus, dzīvojot pilsētā?

Tieši pilsētā visvairāk vajag ievērot jogas pamatprincipus! Laukos ir iespēja saplūst ar dabu un tādā veidā harmonizēt savu būtību, bet pilsētā visu laiku ir stress, dažādi kairinājumi, izaicinājumi, piesārņots gaiss, troksnis… Vispār ir grūti iedomāties, kā cilvēki spēj dzīvot bez jogas! Tā pusstunda, ko es veltu meditācijai, kvalitatīvi maina atlikušās 23,5 stundas: esmu mierīgāka, efektīvāka, radošāka utt. Ja nav zināšanu par meditāciju, bet ir vēlme to pamēģināt, es ieteiktu mierīgi pasēdēt un paelpot, cenšoties visu savu uzmanību vērst vienīgi uz savu elpu – ieelpa, izelpa, sekojot, lai tās abas būtu vienlīdz dziļas un garas. Iesākumā var pamēģināt ar 3 minūtēm, pakāpeniski laiku pagarinot līdz 11 minūtēm dienā. Prakse liecina, ka noturēt uzmanību un domāt tikai un vienīgi par elpu nemaz nav viegli, tomēr, ja tas izdodas, cilvēks nomierinās, domas noskaidrojas, cilvēks kļūst laimīgāks. Parasti, kad cilvēkiem ir brīvs laiks, viņi uzreiz sāk domāt par savām problēmām: rēķiniem, kredītiem, slimībām, par to, kas ir jāizdara šonedēļ… mūsdienu cilvēkam ir ļoti grūti, ja kādā brīdī viņam nekas nav jādara, savukārt meditācija ir tas svarīgais brīdis, kad prāts var atpūsties no domām un emocijām, attīrīties.

Vingrinājumi jeb āsanas (jogas pozas) uzlabo vairāk fizisko veselību, tomēr ietekmē arī mūsu emociju pasauli. Meditācija palīdz tikt galā ar psiholoģiskām problēmām, pat depresiju, jo tās ir senas, efektīvas un gadu tūkstošos pārbaudītas metodes.

Ja reiz joga uzlabo gan garīgo, gan fizisko veselību, vai tā spēj uzlabot reproduktīvo arī?

Noteikti, jo viss mūsos ir savstarpēji saistīts. Joga palīdz atgūt un uzturēt veselību un mūsu veselumu, tā, lai mēs būtu viens vesels. Vingrinājumi, āsanas palīdz mūsu ķermenim, atbrīvojot sasprindzinājumu, virzot enerģijas plūsmu kāda orgāna virzienā, stimulējot kādu noteiktu orgānu. Ja ir kādas konkrētas problēmas, par to var pastāstīt savam trenerim, lai viņš varētu ieteikt pareizos vingrinājumus, kas spēj atrisināt tieši šo konkrēto problēmu. Piemēram, cilvēkiem, kuriem ir grūti pieņemt un sniegt mīlestību, būs tāda kā smaguma sajūta krūšu kurvī, kā arī fiziski grūti vai pat neiespējami veikt kādus vingrinājumus, kas ir saistīti ar t.s. sirds centra atvēršanu. Pamazām vingrojot, mēs mainām savu fizisko ķermeni un tā iespējas, kā arī emocionāli kļūstam drošāki un atvērtāki. Ir jāpiemin, ka joga nav domāta tikai sievietēm, tā nenoliedzami spēj uzlabot arī vīriešu veselību.

Tomēr bieži pāri sastopas ar auglības problēmām tieši stresa dēļ, un tādā gadījumā meditācija ir ļoti efektīvs veids, kā atbrīvoties no dienas laikā uzkrātā stresa, nomierināties, paļauties un laika gaitā mainīt arī savu attieksmi pret apkārt notiekošo, lai kļūtu apmierinātāks ar savu dzīvi. Bērniņi piesakās mammām, kuras ir iemācījušās «pārslēgties» no stresainas problēmu risināšanas uz atpūtu, nevis turpina vēl vakarā «malt» galvā darba problēmas. Stresa radītais sasprindzinājums ir milzīgs šķērslis, lai bērniņš «pieteiktos».

Kā atrast īsto jogas skolotāju, kurš spēs palīdzēt tādos gadījumos?

Ir jāmeklē. Ir vairāki pieredzējuši pasniedzēji, kas strādā arī sporta klubos un noteikti spēs palīdzēt. Es varu ieteikt iet pie pasniedzējiem, konsultēties un ieklausīties sevī, vai jums šķiet, ka šis cilvēks ir jūsu pasniedzējs, vai jūs jūtaties labi viņa sabiedrībā, uzticaties viņa viedoklim. Ir jāiet un jārunā atklāti par šo problēmu, tikai tad pasniedzējs spēs jums palīdzēt.

Ja sākumā nevēlaties ar savu problēmu dalīties, noteikti lietderīgi ir arī pašiem lasīt literatūru, meklēt atbildes. Jāmeklē, jāmēģina dažādi ceļi, tikai tā var atrast savējo! Jo neko nemainot, nekas arī nemainīsies. Galvenais ir nepalikt vienatnē ar savu problēmu, jo tad cilvēkiem sāk šķist, ka tikai viņiem vieniem ir problēmas tikt pie bērniņa, lai gan tā nav tiesa. Meklējot savu ceļu, noteikti sastapsieties ar citiem interesantiem un iedvesmojošiem cilvēkiem, kuri būs gatavi palīdzēt

No savas pieredzes gribētu ieteikt pievērsties jogai nevis tādēļ, lai ieņemtu bērniņu, bet tādēļ, lai labāk iepazītu sevi un savu partneri, atklātu, kas ir tas šķērslis, kādēļ bērniņš nepiesakās jeb izbaudīt procesu sevis dēļ nevis potenciālā rezultāta dēļ. Svarīgi ir sevi pieņemt un mīlēt bez nosacījumiem! Cilvēkam ir grūti problemātiskā situācijā «tā vienkārši ņemt un sevi sākt mīlēt», bet ar «jogiskiem» paņēmieniem to ir iespējams apgūt, un tas dzīvē noderēs vienmēr!

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu