Vidusjūras salāti ar lēcām un tunzivi – ideāli sabalansēta maltīte (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aiz loga pavasaris pilnā plaukumā, ieskandinot gaisīgas vēsmas arī mūsu ēdienkartē. Vidusjūras salāti ar lēcām un tunzivi ir uztura speciālistes Dr. Evas Katajas iecienīts ēdiens.

«Man ļoti garšo šis vieglais un pavasarīgais ēdiens — salāti, kas sevī apvieno ne tikai dārzeņus, bet arī lieliskus olbaltumvielu avotus. Recepte ir nākusi no siltajiem Vidusjūras krastiem. Tā noteikti būs aktuāla tiem, kas izvēlas tieši Vidusjūras reģiona ēdienus, uzskatot tos ne vien par garšīgiem, bet arī veselīgiem. Man patīk, ka Vidusjūras reģiona virtuves pamatā ir visu produktu grupu līdzsvars — ir gan graudaugi, gan zivis, gan gaļa, gan dārzeņi, gan augļi,» atzīst E.Kataja. «Kā uztura speciāliste es ieteiktu dot priekšroku tieši vietējiem un sezonai atbilstošiem produktiem, lai tajos būtu pēc iespējas mazāk pesticīdu un citu augu apstrādes līdzekļu. Protams, šīs devas nav milzīgas, bet tik un tā uzliek organismam slodzi, lai no tām atbrīvotos.»

Salātu sastāvdaļas (3 porcijām)

  • Aisberga salātu galviņa (aptuveni 200 – 300 g)

«Aisberga salātus var aizstāt ar vietējiem zaļumiem, piemēram, spinātiem, kresēm vai citiem zaļajiem lapu dārzeņiem,» komentē Dr. Kataja.

  • 200 – 250 g mocarellas
  • 1 vai 2 nogatavojušies vidēja izmēra vietējie tomāti vai 2 saujas ķiršu tomātiņu
  • 130 g konservētas tunzivs (sālījumā vai olīveļļā)
  • 100 g belugas lēcu
  • Sāls, pipari, extra virgin olīveļļa

Pirmā darbība

Lēcas uz stundiņu iemērcam ūdenī, pēc tam nokāšam un liekam verdošā ūdenī vārīties - aptuveni 20 minūtes, līdz gatavas. Nolejam ūdeni, liekam lēcas bļodā un atstājam atdzist aptuveni 7 – 8 minūtes.

Otrā darbība

Rupji sagriežam salātus, pievienojam daiviņās sagrieztus tomātus, mocarellu un tunzivi, vispirms nolejot no tās sālījumu vai eļļu.

Trešā darbība

Sagrieztās sastāvdaļas pievienojam lēcām, pielejam olīveļļu. Sāli un piparus var pievienot pēc garšas.

«Vidusjūras salāti ar lēcām un tunzivi ir sabalansētas maltītes paraugs. Tie ir viegli, vasarīgi un ietver visu nepieciešamo mūsu labsajūtai – dārzeņus, zaļumus, zivi un sieru. Nereti sievietēm, kuras plāno grūtniecību, iesaka ievērot Vidusjūras diētu. Latvijas apstākļos to mierīgi var ievērot tādu, kāda tā ir, vai arī pielāgot mūsu platuma grādiem. Vidusjūras diētas pamatā ir daudz dārzeņu, augļu, pilngraudu produktu, liesu piena produktu, jūras produktu, kvalitatīva olīveļļa un maz saldumu, kas ir pilnībā sabalansēts uzturs. Ja cilvēkam trūkst vitamīnu un minerālvielu, sākas problēmas ar veselību, tai skaitā arī reproduktīvajā jomā,» skaidro E.Kataja

Eva Kataja ir praktizējoša uztura speciāliste, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas biedre, kas ieguvusi maģistra grādu medicīnas zinātnē Glāzgovas universitātē Skotijā un specializējas svara regulēšanas un ēšanas traucējumu jautājumos.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu