Latvija ir palaidusi garām iespēju ievēlēt pasaules līmeņa prezidentu (953)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien notikušās Valsts prezidenta vēlēšanas noslēdzās ar pašreizējā aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ievēlēšanu augstajā amatā. Sabiedrībā pazīstami cilvēki atzīst, ka šāds vēlēšanu rezultāts ir apmierinošs, taču ir palaista garām lieliska izdevība iegūt pasaules līmeņa valsts galvu. 

Kā sarunā ar portālu «Apollo» norādīja uzņēmēja Baiba Rubesa, Vējoņa ievēlēšana Valsts prezidenta amatā ir iepriecinoša tādā ziņā, ka deputāti tomēr spēja vienoties par vienu kandidātu no četriem publiski izskanējušajiem.

«Jaunā prezidenta izvēle ir atbilstoša Latvijas situācijai. Vējonim pašam tas bija negaidīts pārsteigums, un es novēlu viņam visu to labāko prezidenta amatā,» saka Rubesa.

Uzņēmēja gan pauž nožēlu, ka valsts prezidenta amatā netika ievēlēts Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits.

Sarunas noslēgumā Rubesa saka, ka šajās vēlēšanās visi prezidenta kandidāti ir ar iepriekšējo pieredzi politikā, kas gan katram ir bijusi dažāda un atšķirīga. Arī Vējonis ir pieredzējis politiķis, kurš bijis dažādos amatos, taču kāds viņš būs prezidents, rādīs laiks.

«Vējonim vēlu visu labāko. Vēl varu piebilst, ka man ļoti patīk viņa šarmantais Madonas akcents,» noslēdz Rubesa.

Savos izteikumos nedaudz skarbāka bija dzejniece Māra Zālīte. Viņa prezidenta vēlēšanu rezultātu vērtē kā apmierinošu, taču tas varēja būt spožs un izcils.

«Esam palaiduši garām iespēju ievēlēt pasaules līmeņa prezidentu, kas būtu vajadzīgs Latvijai. Es nenoliedzu un neapšaubu Vējoņa spējas darboties šajā amatā, taču Levita kvalitātes ir nesalīdzināmi augstākas, tādēļ ir neliela nožēlas sajūta,» saka Zālīte.

Zālīti sarūgtina fakts, ka deputāti prezidenta vēlēšanās praktiski aizmirsa par sabiedrību – vēlētājiem, kas viņus ievēlēja. Pirms šīm vēlēšanām bija jūtams acīmredzams spiediens, taču politiķi to nav ņēmuši vērā.

«Visticamāk, kādas bija norunas vai kas cits, atklās tikai vēsture. Man ļoti nepatīk tas, ka «Vienotība» praktiski iet Lemberga pavadā. Nav saprotama šīs partijas rīcība, «cērtot pašiem savas saknes»,» izsakās Zālīte.

Tāpat lielu rūgtumu Zālītei izraisa fakts, ka Latvijas politiskajā vidē «tirgošanās» tiek uzskatīta par normu, lai gan patiesībā tā tas nemaz nav.

«Šīm bija jābūt vēlēšanām, kurām vajadzēja lauzt «tirgošanās tradīciju», kas nav norma, taču tas nenotika. To nedrīkst pieņemt kā normu. Visi tie deputāti, kuri skaļi izsakās par tikumību – šajās vēlēšanās viņi paši izrīkojās ļoti netikumīgi,» saka Zālīte.

Maestro Raimonds Pauls savos izteikumos gan bija krietni lakoniskāks. Viņš norādīja, ka pats savulaik ir bijis iesaistīts šajā procesā, un visu šo gadu laikā prezidenta ievēlēšanas procesā nekas nav mainījies.

«Es no tā visa norobežojos. Partijas nostrādāja tāpat kā vienmēr. Politiskās spēles – no tām turos pa gabalu, un darbojos savā specialitātē. Droši vien, ka labākais variants būtu, ja prezidentu vēlētu tauta,» norāda Pauls.

Komentāri (953)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu