KP Rīgas brīvostai piemērojusi 1,5 miljonu sodu, vēsta medijs (41)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Saskatot dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, Konkurences padome (KP) sodījusi Rīgas brīvostu, liedzot tai turpmāk sniegt velkoņu pakalpojumus un liekot valstij samaksāt 1,5 miljonu eiro sodu, raksta portāls «Ir».

Kā vēsta portāls, Rīgas brīvosta jau gadiem neļauj citiem uzņēmumiem sniegt velkoņu pakalpojumus ostā un KP jau trīs reizes ir sodījusi Leonīda Loginova pārvaldībā esošo uzņēmumu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, taču 5.jūnijā pieņemtais KP lēmums esot nepieredzēti bargs.

Rīgas brīvostai jāmaksā ne tikai 1,5 miljonu eiro naudas sods, bet līdz 31.decembrim ir jāpārtrauc velkoņu pakalpojumu sniegšana. Turpmāk brīvosta tos vairs nedrīkstēs piedāvāt, izņemot tikai Ostas likumā noteikto prasību izpildei - lai nodrošinātu ziemas navigāciju, glābšanas, ugunsdzēšanas un piesārņojuma novēršanas darbus. KP ir liegusi veikt komercdarbību ne tikai pašai brīvostai, bet arī izmantojot līdzdalību kapitālsabiedrībās, tostarp SIA «Rīgas brīvostas flote».

Šo lēmumu ir iespējams pārsūdzēt tiesā, norāda «Ir». Tāpat iespējama soda mīkstināšana, ja brīvosta līdz 19.jūnijam saskaņos un parakstīs ar KP izlīgumu šajā lietā.

Rīgas brīvosta jau paziņojusi, ka parakstīs izlīgumu ar Konkurences padomi strīdā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR), visi astoņi valdes locekļi ir izskatījuši, apstiprinājuši un parakstījuši KP piedāvāto savstarpējo izlīgumu. Tas paredz, ka brīvostai trīs gadu laikā būs jāsamaksā valstij soda nauda 600 000 eiro apmērā.

Izlīgums līdz 19.jūnijam vēl jāparaksta brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam.

Ameriks norādīja, ka KP un brīvostai ir atšķirīgi viedokļi par pārkāpuma esamību, tomēr vienošanās par izlīgumu pašreiz esot labākais situācijas risinājums.

Kas attiecas uz velkoņu pakalpojumu, kuru brīvostai liegts sniegt līdz 31.decembrim, brīvostas pārstāvji kopā ar Satiksmes ministriju mēģinās vienoties par risinājumu. "Meklēsim risinājumus - vai nodot pakalpojumu valstij, vai kādu citu alternatīvu. Par to domās pārvaldnieks," sacīja Ameriks.

Komentējot notikušā ietekmi uz brīvostas ekonomisko situāciju, Ameriks norādīja, ka bažas par brīvostas konkurētspēju pastāv, taču reālo ietekmi rādīšot laiks.

Saistībā ar brīvostas pārkāpumiem KP vērsās igauņu uzņēmums «PKL Flote», ar kuru 2012.gadā brīvosta nepagarināja līgumu, «Ir» pastāstīja advokāts Artūrs Spīgulis. Viņš apliecināja, ka arī iepriekš uzņēmumam likti dažādi šķēršļi, piemēram, klientiem ieteikts izmantot Rīgas brīvostas flotes velkoņus.

Sākumā KP lietu neierosināja, atzīstot - brīvosta var pati izlemt, saņemt pakalpojumu no malas vai to darīt pati. «PKL Flote» ar to nebija mierā un vērsās tiesā. Augstākā tiesa lēma par labu igauņiem, liekot KP sākt lietu. Kopš 2013.gada vidus KP sāka vērtēt situāciju, līdz pagājušajā nedēļā beidzot atzīts brīvostas pārkāpums.

KP lēmumu pagaidām nekomentē, jo tas nav vēl oficiāli publiskots. Savukārt Rīgas brīvostas pārstāve Anita Leiškalne «Ir» norādīja, ka jautājums jāadresē uzņēmuma valdei.

KP jau trīs reizes sodījusi brīvostu par neatļautu vēršanos pret velkoņu konkurenci. 2009.gadā piemērots 45 000 latu naudas sods un uzdots atļaut igauņu SIA «PKL Flote» velkoņiem «Marss-1» un «Castro» sniegt pakalpojumus brīvostā, savus velkoņus nododot citam operatoram. Brīvosta tos nodevusi SIA «Amber Holding Liepāja», bet pēc trim mēnešiem paņēmusi atpakaļ.

Redzot kavēšanos lemtā izpildē, gadu vēlāk KP brīvostu ar 10 000 latu sodīja vēlreiz. Taču arī vēlāk brīvosta nemainīja savu attieksmi, KP atkal konstatēja dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, 2011.gadā par to piemērojot jau 105 000 latu sodu. Brīvosta par šiem lēmumiem tiesājās, bet visos gadījumos sods atstāts spēkā visās tiesu instancēs.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu