Ziemeļkoreja gatava atsākt sarunas ar Dienvidkoreju; uzstādīts viens nosacījums (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja pirmdien paziņoja, ka tā ir gatava atsākt sarunas ar Dienvidkoreju, ja Seula pārtrauks rīkot kopīgas militārās mācības ar ASV.

Piedāvājums tika izteikts vēsturiskā kādreizējā Dienvidkorejas prezidenta Kima Tedžuna un Ziemeļkorejas agrākā līdera Kima Čenira samita gadadienā, kurā tika parakstīta kopīga deklarācija par sadarbību un samierināšanos.

«Nav iemesla izvairīties no dialoga un pārrunām, ja tiek radīta uzticēšanās un samierināšanās atmosfēra,» teikts Ziemeļkorejas valdības paziņojumā, kuru izplatījusi oficiālā ziņu aģentūra.

Dienvidkoreja aicināta spert «drosmīgus soļus», lai novērstu šķēršļus, kas traucē dialogu. Tai būtu jāpārtrauc piedalīties kopīgās militārās mācībās ar ASV un nomelnot Phenjanas līderus, teikts paziņojumā.

Ziemeļkoreja uzskata, ka ASV un Dienvidkorejas mācības, no kurām pēdējās norisinājās martā un aprīlī, ir uzbrukuma mēģinājums. Jau iepriekš tā norādījusi, ka mācību pārtraukšana ir nosacījums sarunu atsākšanai.

Attiecības abu Koreju starpā ir saspringtas Ziemeļkorejas šogad veikto ballistisko raķešu izmēģinājumu un kodoldraudu dēļ.

Pēdējās augsta līmeņa sarunas notika 2014.gada februārī, pēc kurām Ziemeļkorejā notika šķirto ģimeņu tikšanās, kas bija pirmais šāda veida pasākums trīs gadu laikā.

Seula līdz šim noraidījusi Ziemeļkorejas prasību pārtraukt kopīgās militārās mācības. Tā arī atteikusies atcelt pret Ziemeļkoreju 2010.gadā noteiktās sankcijas, norādot, ka Dienvidkorejas vēlme atsākt sarunas nenozīmē «pielabināšanos» Ziemeļkorejai, lai piesēdinātu to pie sarunu galda.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu