Zatlers: Vējonī joprojām redzams ministrs, nevis prezidents (59)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunievēlētajā Valsts prezidentā Raimondā Vējonī joprojām redzams aizsardzības ministrs, bet ne prezidents, diskusijā Rīgas Stradiņa universitātē «Mediji un prezidenti – uz skatuves un aizkulisēs?», teica kādreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers norādīja, ka Vējonim ir ļoti liela politiskā pieredze aiz muguras. «[Tomēr] mēs, pateicoties gan medijiem, gan viņam pašam, redzam aizsardzības ministru, bet vēl neredzam prezidentu. Svarīgi ir tas, cik ātri Vējonis apzināsies prezidenta funkcijas, jo viņas ievērojami atšķiras no ministra. Šobrīd mēs to neredzam - viņš turpina būt aizsardzības ministrs,» teica Zatlers.

Viņš arī akcentēja, ka viena no galvenajām prezidenta funkcijām, kas būtu arī jāizmanto, ir spēja aktualizēt konkrētu jautājumu. «Manuprāt, [prezidentam] ir divas neapspriežamas funkcijas - valsts drošība un ārpolitika. Taču galvenā prioritāte būtu jāizvēlas. Es gribētu redzēt, ka galvenā prioritāte būtu tiesiskuma nostiprināšana,» uzsvēra Zatlers.

Runājot par Valsts prezidenta reprezentatīvo aspektu, Zatlers uzsvēra, ka tas nenozīmē tikai smaidīšanu un lentīšu pārgriešanu atklāšanas ceremonijās. «Tā ir arī skaidra viedokļa paušana - pilsoņiem Latvijā, ko domā par valsts attīstību, un ārpusē - kāda ir Latvijas nostāja. Tā ir reprezentācija. Tas ir reāls smags darbs, ko sauc par reprezentāciju prezidenta līmenī,» norādīja Zatlers.

Kādreizējais Valsts prezidents diskusijā kritiskus vārdus veltīja aizklātībai prezidenta ievēlēšanas procesā. «Ja deputāts nevar paskaidrot savu argumentāciju, tad kādēļ viņš ir vajadzīgs? Es ievēlēju deputātu un gribu zināt - par ko viņš nobalsoja un kāpēc. Kas mums ir svarīgāks - viena ievēlēta, mīkstčaulīga deputāta labsajūta vai visas sabiedrības labsajūta? Līdzšinējā pieredze ar atklātiem balsojumiem nav radījusi nekādus konfliktus. Ja tu neesi spējīgs savu viedokli paust, tad labāk tādus cilvēkus neievēlēt,» uzsvēra Zatlers.

Vējonis Valsts prezidenta amatā stāsies pēc zvēresta nodošanas 8.jūlijā. Līdz oficiālajai amatā stāšanas dienai Vējonis turpina pildīt aizsardzības ministra amata pienākumus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Valsts prezidenta amatā 3.jūnijā Saeima ārkārtās sēdē aizklātā balsojumā ievēlēja ZZS virzīto kandidātu esošo aizsardzības ministru Vējoni. Par viņu piektajā balsojumā balsis atdeva 55 deputāti. Vējonis tika ievēlēts arī ar opozīcijas balsīm, jo koalīcijai kopīga kandidāta nebija.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu