Kultūras darbinieki «Eiropraidā» izteiks atbalstu minoritātēm (139)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Interneta žurnāls «Satori.lv» un nevalstiskais teātris «Dirty Deal Teatro», izsakot atbalstu seksuālajām minoritātēm un iestājoties par cilvēktiesībām, pulcē domubiedrus un plāno piedalīties «EuroPride 2015» gājienā, kas notiks šī gada 20.jūnijā Rīgā, informēja «Satori.lv» pārstāve Dace Bargā.

Sociālajā medijā «Facebook» izveidota pasākuma lapa «Kultūra dodas praidā», kurai šobrīd pievienojušies 275 dalībnieki, kas ar saukli «Proud to Be Homo Sapiens» gatavojas izteikt atbalstu seksuālajām minoritātēm un iniciatīvai par Kopdzīves likuma pieņemšanu.

Atbalsta gājienā dosies arī tādas Latvijā pazīstamas personības kā rakstniece Andra Neiburga, mūziķis Jānis Šipkēvics, politoloģe Iveta Kažoka, interneta žurnāla «Satori.lv» galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, cilvēktiesību aktīviste Linda Curika, dzejnieks Rihards Bargais, rakstnieks Pauls Bankovskis, Kaņepes Kultūras centra dibinātājs Dāvis Kaņepe, režisors Valters Sīlis, grāmatžurnāla «Benji Knewman» redaktore Agnese Kleina, publiciste Anete Konste un citi.

Kā stāsta «Satori.lv» pārstāve, daudzi Latvijas iedzīvotāji, kas ar izpratni izturas pret seksuālajām minoritātēm un sirdī iestājas par viņu tiesībām, uzskata, ka praids ir sabiedrību polarizējošs, nevajadzīgs pasākums, tāpēc savu atbalstu patur pie sevis. Diemžēl šo kluso atbalstītāju kulturālā neiejaukšanās rada nepareizu iespaidu par sabiedrības noskaņojumu, ļaujot okupēt publiskā viedokļa telpu naidīgi noskaņotajiem. Tāpēc kultūras darbinieki vēlas rādīt piemēru un publiski paust savu «Par» - par citādību, par iecietību, par līdztiesību, norāda Bargā.

«Satori.lv» galvenais redaktors Šlāpins uzskata, ka mēs visi esam dažādi un agri vai vēlu ikviens no mums savā dzīvē var nonākt mazākuma situācijā - latvietis starp krieviem vai krievs starp latviešiem, resnais sportistu komandā vai sieviete vīriešu kolektīvā. Viņaprāt, bīstama nav šī situācija, bet gan ieradums diskriminēt mazākumu, tāpēc rūpes par līdztiesību, cīņa par mazākuma tiesībām ir ikviena interesēs. «Tāpēc ir svarīgi, lai praids nebūtu tikai geju un lesbiešu gājiens, ir svarīgi, lai tajā piedalītos arī heteroseksuāļi, jo runa šeit vairs nav par krekliem. Bet ir par sirdsapziņām,» norāda Šlāpins.

Rakstnieks Bakovsis uzsver, ka priekšstati par normalitāti nav kaut kas vēsturiski nemainīgs un iecirsts akmenī. «Domāju, ka diez vai būs daudz tagadnes Latvijas iedzīvotāju, kas par normālu atzītu iekārtojumu, kurā vairums latviešu ir ar likumu piesaistīti savām dzīvesvietām un viņiem «nav brīv» pašiem lemt, kur apmesties vai varbūt par pārcelties dzīvot uz pilsētu. Taču salīdzinoši nesen - vēl 19.gadsimta vidū - tieši tādā normalitātē mūsu priekšteči bija spiesti dzīvot. Pasaule mainās, un daudz kas tajā kļūst arvien labāks un labāks, un vislielāko ļaunumu beigu galā pastrādā tie, kas ar to nespēj samierināties, sāk iekārtot gāzes kameras, mest akmeņus, griezt galvas vai vienkārši lamāties,» saka Bankovskis.

Iniciatīvas atbalstītāji norādījuši, ka lesbiešu, geju un transpersonu (LGBT) kopienas pārstāvji ir pelnījuši tādas pašas tiesības kā ikviens Latvijas pilsonis, kā arī to, ka šķirot vajadzētu nevis pēc seksuālās orientācijas, bet profesionālajiem panākumiem. Norādīts arī uz praidu kā apliecinājumu tam, ka dzīvojam brīvā sabiedrībā, salīdzinot ar kaimiņvalsti Krieviju, kur pasākums ir aizliegts.

Jau ziņots, ka «Eiropraida» centrālais notikums būs «EuroPride 2015» gājiens un sapulce, kas 20.jūnijā no plkst.13 līdz 18.30 norisināsies Vērmanes dārzā un tā apkaimē.

Komentāri (139)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu