Kaktiņš: Eiropraids būtiski nemainīs attieksmi pret seksuālajām minoritātēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien Rīgā notikušais Eiropraids būtiski nemainīs Latvijas sabiedrības attieksmi pret seksuālajām minoritātēm, aģentūrai LETA atzina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Pēc viņa domām, Eiropraids nevar būtiski mainīt Latvijas sabiedrisko domu, jo aptauju dati liecina, ka lielākajai daļai sabiedrības pret seksuālajām minoritātēm ir noliedzoša attieksme.

«Eiropraids atstās lielāku vai mazāku iespaidu, tomēr nevajadzētu domāt, ka viens vai divi praidi būtiski ietekmēs sabiedrisko domu. Tajā pašā laikā, pat ja seksuālās minoritātes un viņu atbalstītāji ir mazākumā, tas nenozīmē, ka šāda sabiedrības attieksme saglabāsies visu laiku,» sacīja Kaktiņš.

Aģentūra LETA novēroja, ka Eiropraida gājiena laikā pasākuma vērotāji pret gājiena dalībniekiem pauda drīzāk atbalstošu nevis noraidošu attieksmi. Kaktiņš uzskata, ka provokācijas izpalika, jo par to parūpējās spēka struktūras.

«Provokācijas nebija, jo valsts vara bija labi sagatavojusies - bija iespaidīga policijas ķēde. Tāpat jāņem vērā, ka tas nebija vietēja mēroga pasākums, turklāt Eiropraids notiek Latvijas prezidentūras laikā, kas liek domāt, ka spēku struktūras bija pamatīgi piestrādājušas pie tā, lai nebūtu incidentu,» atzina sociologs.

Kā ziņots, šodien Eiropraida gājiena caur Rīgas ielām piedalījušies aptuveni 5000 cilvēku, atklāja pasākuma organizatori.

Gājiens noslēdzies bez būtiskiem starpgadījumiem un protestiem. Kopumā aizturēti trīs cilvēki, tai skaitā kāds vīrietis, kurš bija sagatavojis olas, lai ar tām mestu pa Eiropraida dalībniekiem, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Otrs cilvēks aizturēts par bīstamu darbību, kas klasificējama kā huligānisms. Aizturētais bija dedzinājis kāda uzliesmojoša šķidruma pudeli. Kā novēroja aģentūra LETA, ar šī šķīduma palīdzību mēģināts dedzināt varavīksnes karogu, kas ir lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kustības simbols.

Tāpat policija aizturējusi biedrības «Antiglobālisti» vadītāju Andri Orolu. Sadovskis norādīja, ka Orols aizturēts par piketa noteikumu pārkāpumu.

Šogad Eiropraida organizēšana uzticēta Rīgai pēc «Mozaīkas» izteiktā piedāvājuma, kas balstījās solidaritātē ar LGBT kopienu postpadomju valstīs, un runas brīvības un pulcēšanās brīvības stiprināšanas nozīmi Austrumeiropā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu