Pret Saeimas spīkeri Mūrnieci vēršas Valsts valodas centrā (213)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas deputāts Ivars Zariņš vērsies Valsts valodas centrā ar iesniegumu, prasot izvērtēt Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) rīcību.

Kā informē partijas pārstāve Katrīna Iļjinska, publiskā pasākumā 2.jūlijā Rīgas Latviešu biedrības namā Saeimas spīkere piedalījās ASV Neatkarības dienas svinībās un uzrunāja klātesošos. Valsts otrā augstākā amatpersona to darīja angļu valodā bez nodrošināta tulkojuma valsts valodā.

Savā iesniegumā Zariņs norāda: Jūtos sarūgtināts par tādu Saeimas priekšsēdētājas rīcību, jo viņai kā vienai no visaugstākajām valsts amatpersonām būtu jārāda piemērs, kā ir jāciena un jāgodā latviešu valoda, kas ir Latvijas valsts valoda. Šāda rīcība visnotaļ līdzinās tai, ko ir nācies pieredzēt padomju laikos, kad Latvijas amatpersonas pakalpīgi centās lietot svešvalodu latviešu valodas vietā. Tas radīja nopietnu apdraudējumu latviešu valodai, jo šāda amatpersonu rīcība veidoja vispārēju necieņu pret latviešu valodas lietošanu saziņā.»

«Īpaši uzkrītoši šāda rīcība bija salīdzinājumā ar ASV vēstnieka pienākumu izpildītājas Nensijas B. Petitas rīcību - viņa savu runu teica angļu valodā, bet pati arī pārtulkoja to latviski, tādējādi parādot īpašu cieņu klātesošajiem Latvijas pārstāvjiem un mūsu valsts valodai,» saka Zariņš.

«Neatkarīgā Latvijā šāda iztapība citām lielvarām, lai arī tie būtu mūsu Rietumu partneri, ir nesaprotama un dod pamatu jautāt, vai «cīņa par valsts valodas aizstāvību» nav tikai sauklis, jo darbos mēs redzam pavisam ko citu kā vārdos».

Komentāri (213)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu