Atklāta saistība starp smēķēšanu un psihiskām slimībām (50)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijas zinātnieki atklājuši, ka tabakā esošās ķīmiskās vielas var izraisīt nopietnas garīgās slimības kā šizofrēnija, ziņo «Sky News».

Tabakas smēķēšana, kā zināms, izraisa vēzi un sirdstrieku, taču tā arī var veicināt garīgu slimību veidošanos. Londonas Karaliskās koledžas pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kas cieš no psihozēm, bieži vien ir arīdzan smēķētāji.

Lai arī saikne starp smēķēšanu un psihozēm – īpaši šizofrēniju – bija atklāta jau sen, maza vērība bija pievērsta iespējai, ka pašas cigaretes var palielināt psihožu risku.

Pētnieki analizēja datus no 61 pētījuma, kuros bija iesaistīti gandrīz 15 000 tabakas lietotāji un 273 000 nesmēķētāji. Pētījumi liecināja, ka ikdienas smēķētāji kļuva neirotiskāki gadu ātrāk nekā nesmēķētāji.

Jau sen pastāvēja hipotēze, ka augstāku smēķētāju skaitu starp sirgstošajiem ar dažādām psihozēm varētu skaidrot ar to, ka cilvēki meklē glābiņu no garlaicības vai stresa, vai arī cenšas tādējādi mazināt medikamentu blakusefektus.

Taču, ja tas tā būtu, tad smēķētāju skaitam vajadzētu palielināties tikai pēc psihožu konstatēšanas.

Londonas Karaliskās koledžas pētnieku komanda paziņoja, ka: «Šie atklājumi liek apšaubīt pašārstēšanās hipotēzi, izvirzot jaunu hipotēzi, ka smēķēšana patiesībā varētu būt psihožu cēlonis.»

Pētnieki teoretizēja, ka izmaiņas smadzeņu dopamīna līmenī varētu izskaidrot smēķēšanas un psihožu saistību.

Dopamīns ir ķīmisks «ziņnesis», kas palīdz kontrolēt smadzeņu baudas centrus.

«Pārlieku liels dopamīna daudzums ir labākais bioloģiskais izskaidrojums, kāpēc sirgstam ar psihiskām slimībām kā šizofrēnija,» apgalvo Karaliskās koledžas psihiatrijas profesors Robins Mjurejs.

«Ir iespējams, ka nikotīna iedarbība, kas palielina dopamīna atbrīvošanos izraisa psihozes,» viņš stāsta.

Maikls Blūmfīlds, Londonas Karaliskās koledžas pasniedzējs atklāj, ka: «Ir nepieciešams veikt tālākus pētījumus, lai pilnīgi droši varētu apgalvot, ka smēķēšana palielina šizofrēnijas risku, jo vēl aizvien pastāv iespēja, ka cilvēkiem ar noslieci uz šizofrēniju ir lielāka iespēja sākt smēķēt.»

«Neskatoties uz šiem atklājumiem, ir pārliecinoši pierādījumi tam, ka nikotīna uzņemšana ar tabakas smēķēšanu ir viena no bīstamākajām atkarību problēmām visā pasaulē. Ikvienam, kas vēlas atmest smēķēšanu, vajadzētu griezties pie ārsta.»

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu