Zināji? Šie vitamīni uzturā jālieto katru dienu (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tavs dzīvesveids ir aktīvs, tavas maltītes ir veselīgas un uzturvielām bagātas, tad nav iemesla uztraukties, ka kāds no veselībai svarīgiem vitamīniem varētu tev pietrūkt.

Tomēr vērtīgi zināt, kādi vitamīni nepieciešami organismam katru dienu, lai tas varētu saglabāt lielisku vingrumu, labu izskatu un spējas pretoties slimībām, raksta «healthypanda.net».

Astoņi organismam visnepieciešamākie vitamīni, taukskābe un mikroelementi:

8. Omega – 3

Iesaka visiem, bet īpaši pēc 55 gadu vecuma, jo omega-3 īpaši nepieciešams , lai izvairītos no sirdsslimībām. Speciālisti uzsver labās omega - 3 īpašības – tas atvaira sirdsslimības, regulē holesterīna līmeni, labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību. Omega – 3 deficīts var ietekmēt pat bērnu uzvedību.

7. B vitamīns

Gan B6, gan B12 ir ļoti nepieciešami sirds veselībai. B12 tiek dēvēts par «enerģijas vitamīnu», tas ir svarīgs kaulu un muskuļu veselībai, nepieciešams labai atmiņai. B vitamīns visvairāk atrodams dzīvnieku izcelsmes produktos, tāpēc īpaši par B vitamīna pieejamību organismam jādomā vegāniem un veģetāriešiem.

6. C vitamīns.

Viens no svarīgākajiem vitamīniem, ko jālieto, lai aizbiedētu slimības – sākot ar iesnām un beidzot ar citām infekcijas slimībām. Par C vitamīnu īpaši jāatceras vēža slimniekiem. C vitamīns ir viegli pieejams – atliek tikai izvēlieties krāsainus augļus un dārzeņus.

5. E vitamīns

Ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai, E vitamīns dziedē ķermeni un atbaida vēzi, tas ir lielisks acu veselībai, palīdz pretoties aknu aptaukošanās slimībām un pat Alcheimera slimībai. Ēdiet labus riekstus, brokoļus un spinātus, organismu apgādāsi ar E vitamīnu.

4. Cinks

Cinks ir viens no trim minerāliem, kurus tev jāuzņem katru dienu (vēl arī kalcijs un magnijs). Cinks palīdz uzveikt infekcijas un veidot jaunas šūnas, tas diabēta slimniekiem nepieciešams insulīna līmeņa regulēšanai, uzlabo atmiņu un redzi, ir ļoti noderīgs ādas slimību ārstēšanai, lielisks uzlabo garastāvokli un miegu. Visvairāk cinka ir dažādos jūras un okeāna produktos – vēžveidīgajos, austerēs, krabjos. Arī liellopu gaļā, aknās un citos subproduktos. No augu valsts produktiem cinks lielā koncentrācijā atrodams kviešu dīgļos, zirņos, pētersīļos, sinepēs, neapstrādātos rīsos, sēnēs, pistācijās. Cinku satur arī siers, olas un zaļā tēja.

3. Magnijs

Nedrīkst ignorēt magnija lieliskās īpašības veselības stiprināšanai. Tas ir lielisks katram ķermeņa orgānam un palīdz neskaitāmos veselības problēmu gadījumos – sākot no kāju locītavu problēmām līdz acu plakstiņu raustīšanos. Magnija avoti ir rieksti, pupiņas, ķirbis, zaļo lapu dārzeņi.

2. K2 vitamīns

K2 strādā kopā ar magniju un D vitamīnu. K2 ir ļoti noderīgs organismam – no mīkstajiem audiem līdz artērijām, palīdzot kalcijam uzsūkties organismā. K2 ir vitāli nepieciešams sirds veselībai. K2 vari atrast fermentētā pārtikā, piemēram, dažās siera šķirnēs, kā Gouda, brī un edam.

1. D vitamīns

Daži speciālisti uzskata, ka pietiekams D vitamīna daudzums ir 50% no vesela cilvēka panākumiem aizsardzībā pret slimībām. D vitamīns ir neatņemams sirds veselības saglabāšanai, lielisks kaulu veselībai, tāpat kā C vitamīns, palīdz aizsargāt ķermeni no saslimšanas ar saaukstēšanās slimībām un iesnām. D vitamīnu var paņemt no saules, treknām zivīm, portobello sēnēm, olu dzeltenumiem, aknām.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu