Čehijas Nacionālajā muzejā pazuduši mākslas darbi (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čehijas Nacionālajā muzejā pazuduši vairāki desmiti mākslas darbu, pirmdien paziņojis Augstākais revīzijas birojs (NKU).

Čehijas Nacionālais muzejs savos krājumos nespēja atrast 31 zīmējumu. Pazudušo mākslas darbu autori ir ievērojamie 20.gadsimta mākslinieki Jozefs Lada, Františeks Kupka, Jans Zrzavis un citi.

Tikai NKU pārbaudes laikā muzejs iesniedza sūdzību par Zrzava skices «Zeiera dārzs» pazušanu. Audita iestāde secināja, ka kopš darba pazušanas pagājuši vismaz 13 gadi.

Muzejs aizdeva Zrzava zīmējumu un vēl 16 darbus izstādei «Prāga 1990», kas no 1999. līdz 2000.gadam norisinājās Amsterdamā.

«Kā liecina dokumenti, pēc izstādes muzejs pārņēma zīmējumu no transporta kompānijas. Taču pēc diviem gadiem atklājās, ka tas ir pazudis,» norāda NKU inspektori. Taču muzejs oficiālu sūdzību iesniedzis tikai tagad.

Muzejā nav atrodama arī kāda glezna, bronzas skulptūra un 978 darbi no grafikas kolekcijas.

Čehijas Nacionālā mākslas muzeja direktors Jirži Fajts neizslēdz, ka iestāde varētu prasīt krimināllietas ierosināšanu par pazudušajiem mākslas darbiem.

Audita iestāde pārbaudīja ne tikai muzeju, bet arī Čehijas Nacionālo bibliotēku un Nacionālo tehnisko bibliotēku.

NKU nopēla muzeju par kolekcijas nepārskatīšanu pēc 2002.gada plūdiem, kuros cieta vairāki tā krājumos esošie darbi.

Fajts norādīja, ka drīzumā muzejā gaidāma restrukturizācija, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas problēmas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu