Par pavešanu netiklībā šogad notiesātas 37 personas (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: frenzy, CC BY-NC 2.0

Šogad par pavešanu netiklībā pēc Krimināllikuma 162.panta notiesātas 37 personas, šodien Saeimas Juridiskās komisijas sēdē informēja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve.

TM Tiesu sistēmas politikas departamenta direktore Inita Ilgaža norādīja, ka šogad notiesātas 37 personas pēc Krimināllikuma 162.panta. Visvairāk šajās lietās tiek piemēroti cietumsodi, bet otrs visbiežāk piemērotais soda veids ir tieši piespiedu darbs.

Deputāte Inese Lībiņa-Egnere (V) TM jautāja, vai Liepājas pilsētas tiesas tiesnese, kas izskatīja konkrēto lietu, bija apmācīta šādu lietu iztiesāšanā. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka ministrija vēlas panākt integrēto apmācību. Tāpat ministrs, atbildot uz izskanējušo informāciju, ka tiesnesei nav bijis specializētas apmācības, norādīja, ka šī informācija arī tiks izvērtēta.

Ilgaža apstiprināja, ka TM ir iecerēts pamatīgs projekts, kas visiem tiesas procesā iesaistītajiem subjektiem sniegs nepieciešamās zināšanas par kārtību un normām.

Deputāte Solvita Āboltiņa (V) uzsvēra, ka viņa ļoti gaida tieši TM iniciatīvas konkrētos jautājumos par dzimumnoziegumiem, kad ministrija un tieslietu ministrs nāks ar sistēmiskiem piedāvājumiem situācijas risināšanai, lai vairs netiktu pieļauti šādi gadījumi. Rasnačs sacīja, ka lielākā daļa iniciatīvu nāk tieši no ministrijas, lai arī dažas parlamentā negūst atbalstu.

Savukārt deputāts Andrejs Judins (V) lūdza ministriju izvērtēt tiesu praksi konkrētajās lietās saistībā ar dzimumnoziegumiem un seksuālo izmantošanu.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskās komisija šodien izvērtē Krimināllikuma regulējumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem, kā arī likuma piemērošanas praksi un sodu politiku. Sēde sasaukta šodien arī tāpēc, ka pilnais spriedums lietā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni Kurzemē pieejams kopš 20.jūlija.

Uz komisijas sēdi ir aicināti Tieslietu ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Augstākās tiesas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Valsts probācijas dienesta, Bāriņtiesu darbinieku asociācijas, kā arī Tiesībsarga biroja pārstāvji.

Kā ziņots, Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu