Tiesai nodod lietu par pārtraukto vilcienu iepirkumu (33)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai nosūtījis krimināllietu saistībā ar pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu «Pasažieru vilciens» (PV) pārtraukto vilcienu iepirkumu, aģentūru BNS informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Viņa skaidroja, ka atbilstoši lēmumam par krimināllietas nodošanu tiesai, pie kriminālatbildības saukti četri PV bijušie valdes locekļi, kuru prettiesisko darbību dēļ, noslēdzot augsta riska darījumu ar Spānijas komercsabiedrības «Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A.»(CAF), valstij saistībā ar nerealizēto projektu nodarīts mantisks zaudējums 1 484 945 eiro apmērā.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma panta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā. Par šo noziedzīgo nodarījumu Krimināllikumā paredzētais soda mērs - brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Valsts policija (VP) kriminālprocesu par PV pārtraukto jaunu vilcienu iepirkumu jūnija beigās nosūtījusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Lietā ir četri aizdomās turētie. Pēc izmeklētāju aplēsēm personas ar noziedzīgām darbībām valstij nodarījušas 1,485 miljonu eiro zaudējumus. Kriminālprocesā apsūdzības uzrādītas PV valdei, kura 2011.gadā bija atbildīga par vilcienu iepirkumu. Toreiz uzņēmuma valdē bija tās priekšsēdētājs Nils Freivalds, kā ari valdes locekļi Edmunds Kancēvičs, Jānis Pētersons un Mārtiņš Jirgens.

Tāpat ziņots, ka Ģenerālprokuratūra 2013.gada martā sāka kriminālprocesu saistībā ar PV pārtraukto jaunu vilcienu iepirkumu un nodeva lietu izmeklēšanai VP.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā iepriekš tika izskatīts Satiksmes ministrijas 2012.gada 21.decembra iesniegums par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu, izvērtēti iesniegumam pievienotie un pārbaudes gaitā saņemtie materiāli.

Pārbaudē konstatēts, ka PV valdes rīcībā, 2012.gada 3.oktobrī nosūtot CAF paziņojumu par 2012.gada 2.aprīļa pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu pārtraukšanu (nestāšanos spēkā), ir saskatāmas Krimināllikuma nodaļā «Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā» paredzēto noziedzīgo nodarījumu grupas pazīmes, un 2013.gada 21.martā nolemts sākt kriminālprocesu, kurš pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai nodots VP.

PV akcionāru sapulce 2012.gada 15.oktobrī nolēma vērsties tiesībsargājošajās iestādēs. Sapulcē tā brīža PV valde norādīja uz iepriekšējās valdes atbildību, 2.aprīlī parakstot līgumu par vilcienu piegādi ar CAF, lai gan tas neatbilda konkursa nolikuma prasībām, tādējādi apdraudot 100 miljonu latu (142,288 miljonu eiro) Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanu vilcienu iegādei.

PV bija iecerējis iegādāties 34 elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus. Iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljoni latu (204,895 miljoni eiro), tostarp Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums būtu 100 miljoni latu (142,288 miljoni eiro), bet PV līdzfinansējums ‒ 44 miljoni latu (62,607 miljoni eiro). Konkursā par vilcienu piegādi uzvarēja CAF, taču ar to noslēgtajā līgumā bija jāveic grozījumi, lai nezaudētu ES līdzfinansējumu 100 miljonu latu (142,288 miljonu eiro) apmērā jauno vilcienu iepirkumā. Vienošanās ar CAF par līguma izmaiņām netika panākta un CAF vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lūdzot sākt mediācijas procesu. Tas beidzās bez vienošanās starp pusēm.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu