Aicina veikt B un C hepatīta testu bez maksas (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

28.jūlijā tiek atzīmēta Pasaules Veselības organizācijas Pasaules Hepatīta diena, kuras ietvaros Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina veikt bezmaksas B un C hepatīta testu, informē centra pārstāve Ilze Arāja. Testu būs iespējams veikt gan Rīgā, gan reģionos no 27.jūlija līdz 1.augustam. Sev ērtāko testa veikšanas vietu meklējiet SPKC mājas lapā.

B un C hepatīta simptomi bieži ir nemanāmi līdz sākušās nopietnas veselības problēmas, kad ārstēšana ir daudz sarežģītāka un nopietnāka, tāpēc SPKC speciālisti uzsver hepatīta testa nozīmi un aicina to veikt ikvienam.

Atgādinām, ka ar B un C hepatītu iespējams inficēties:

• lietojot kopīgus injicēšanas piederumus (šļirces, adatas un citus);

• lietojot kopīgus higiēnas piederumus (skuvekļus, zobu birstes u.tml.);

• ja netiek lietots prezervatīvs dzimumkontaktu laikā ar inficēto personu;

• ja nav pareizi sterilizēti instrumenti - arī skaistumkopšanas procedūru (manikīrs, pedikīrs, tetovēšana, pīrsings) vai medicīnisko manipulāciju laikā (zobārstniecība, ķirurģiskas manipulācijas);

• asins pārliešanas laikā (Latvijā asinis pirms pārliešanas tiek pārbaudītas, lai novērstu šādu iespēju).

Pret B hepatītu ir pieejama vakcinācija, ko apmaksā valsts un bērni to saņem vakcinācijas kalendāra ietvaros, savukārt no C hepatīta sevi var pasargāt, tikai ievērojot profilakses pasākumus.

Saslimstība ar akūtu B hepatītu samazinās un katru gadu tiek reģistrēti 3 līdz 4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. 2014.gadā tika reģistrēti 70 akūta B hepatīta gadījumi (2013.gadā - 87). Savukārt hronisko B hepatītu gadījumu skaits pamazām pieaug - 2014.gadā tika reģistrēti 77 jauni hroniska B hepatīta gadījumi (2013.gadā - 76). Šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēts 31 akūta B hepatīta gadījums (2014.gada tajā pašā laika periodā - 37 gadījumi) un 43 hroniska B hepatīta gadījumi (2014.gada tajā pašā laika periodā - 41 gadījums).

Analizējot datus par saslimstību ar C hepatītu redzams, ka pēdējos gados akūtu C hepatītu gadījumu skaits saglabājas aptuveni vienā līmenī - apmēram 3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. 2014.gadā tika reģistrēti 58 akūta C hepatīta gadījumi, 2013.gadā - 53. Hronisko C hepatīta gadījumu skaits palielinās - 2014.gadā reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, bet 2013.gadā - 1221. Savukārt šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 28 akūta C hepatīta gadījumi, kas ir par 2 gadījumiem vairāk, nekā pērn un 936 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 82 gadījumiem vairāk, nekā 2014.gada pirmajos sešos mēnešos.

pieejama šeit.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu