Iespējams, identificēta Zviedrijas ūdeņos atrastā zemūdene (125)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Zemūdene, ko pagājušajā nedēļā Baltijas jūras Zviedrijas piekrastē uzgājuši uzņēmuma «Ocean X Team» akvalangisti, varētu būt Pirmā pasaules kara gados pazudusī Krievijas zemūdene «Som», vēsta zviedru laikraksts «Expressen».

Atbilstoši akvalangistu teiktajam, zemūdenes garums ir 20 metri, bet platums - aptuveni 3,5 metri. Šie gabarīti aptuveni atbilst «Som» izmēriem.

Zemūdene «Som» tika uzbūvēta ASV 1901.gadā, un sākotnēji tās nosaukums bija «Fulton». 1904.gadā tā tika nogādāta Krievijā, un pēc tam uz tās bāzes tika uzbūvētas vairākas zemūdenes.

Sākotnēji zemūdenes dislokācijas vieta bija Vladivostoka, tad Melnās jūras flote un visbeidzot - Baltijas jūra.

1916.gada maijā, veicot patrulēšanu pie Zviedrijas krastiem, tā saskrējās ar kuģi. Zemūdenē atradās 18 apkalpes locekļi, viņi visi gāja bojā.

Kā ziņots, pagājušajā vasarā pie Zviedrijas krastiem tika pamanīta ārvalstu zemūdene, taču Zviedrijas armija nespēja to atrast, lai arī meklēšana notika vairākas dienas.

Tā arī netika atklāts, kādas valsts zemūdene tā bija, taču plaši izskanēja minējumi, ka tā varētu būt bijusi Krievijas zemūdene. Maskava to noliedza.

Komentāri (125)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu