Izstrādāta vakcīna pret Ebolas vīrusu, kas nodrošina 100% aizsardzību (42)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Nesen izstrādāta vakcīna pret nāvējošo Ebolas vīrusu ir nodrošinājusi simtprocentīgu aizsardzību izmēģinājumos Āfrikas valstī Gvinejā, ko smagi skāris šis vīruss.

Pasaule ir «uz efektīvas vakcīnas pret Ebolas vīrusu robežas», paziņoja ANO Pasaules Veselības organizācija (WHO), atzinīgi novērtējot vakcīnas VSV-ZEBOV» pirmās veiksmīgās pārbaudes rezultātus. Tie iegūti, vakcinējot cilvēkus, kas dzīvo augsta riska zonā Gvinejā.

«Tas ir ārkārtīgi daudzsološs notikums,» sacīja WHO vadītaja Mārgareta Čana.

Smagākajā Ebolas vīrusa uzliesmojumā pasaules vēsturē Āfrikas valstīs Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā ir tikuši inficēti 28 000 cilvēku, bet vairāk nekā 11 000 ir miruši.

«VSV-ZEBOV» var kļūt par pirmo licencēto vakcīnu pret Ebolas vīrusu, pret kuru nav apstiprinātu zāļu vai ārstēšanas iespēju.

Vakcīnas pārbaudes uzrādīja «100% aizsardzību pret Ebolas [vīrusu] pēc apmēram vienas nedēļas», sacīja Bernes universitātes pētnieks Svens Trelle.

Izmēģinājumā tiks vakcinēti 4123 augstam saslimšanas riskam pakļauti cilvēki tūlīt pēc tam, kad kāds viņu tuvinieks saslima ar bīstamo vīrusu.

Neviens no vakcinētajiem nesaslima, liecina pārbaudes rezultāti.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu