Andris Bulis skaidro, kāpēc piedalījās teātra festivālā Krimā (90)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns

Aktieris Andris Bulis starptautiskajā teātra festivālā «Varavīksnes tilts Sanktpēterburga-Simferopole-Jalta», kurš notika Krievijas anektētajā Krimā, izlēma piedalīties, jo sapratis, ka kaut kur starp «politiskiem plauktiem» ir arī cilvēks.

Sociālā tīkla «Facebook» profilā, komentējot savas izvēles iemeslus, Bulis norāda, ka nezina, vai ir iespējams paskaidrot, ko teātriem un aktieriem nozīmē piedalīties starptautiskos teātra festivālos.

Viņš stāsta, ka cilvēki, kuri seko teātra aktualitātēm, sen būs pamanījuši, cik daudzos slavenos teātra festivālos piedalās Jaunais Rīgas teātris, tomēr par pārējiem teātriem dzirdams retāk.

Bulis norāda, ka saņēmis piedāvājumu piedalīties Sanktpēterburgas teātra festivālā ar izrādi «Facebook. Postscriptum» un, ja iespējams, arī ar izrādīji «Lidojums», jo tā savulaik ieguvusi trešo vietu citā teātra festivālā Sanktpēterburgā.

Savā «Facebook» ierakstā aktieris retoriski jautā: «Kādēļ ne?» Viņš piedāvājumam piekritis, kā arī pārliecinājies, ka «visur ir rakstīts, ka no Latvijas». Festivāls arī uzņēmies apmaksāt visus izdevumus.

Tomēr pēc tam Bulis saņēmis zvanu no festivāla organizatoriem, kuri jautājuši, vai viņam nebūtu iebildumu «spēlēt» šī festivāla un Sanktpēterburgas sadraudzības pilsētās Simferopolē un Jaltā. Šīs pilsētas atrodas Krievijas anektētajā Krimā.

«Tad nu sēdēju un domāju, runāju ar zinošiem ļaudīm, kāds minēja [Gorana] Bregoviča piemēru, re, kā tādu zvaigzni Ukrainā «izšāva»», stāsta Bulis.

Latvijas Jaunatnes teātra režisore gan ļāvusi izvēlēties, jo «man uz skatuves jāstāv, teksts jāmācās», skaidro aktieris.

Tomēr pēc tam sekojis zvans no Ukrainas pilsētā Hersonā notiekošā teātra festivāla «Melpomena Tavrii» organizatoriem ar aicinājumu piedalīties festivālā. Bulis ar savu izrādi «Lidojums» šajā festivālā uzvarējis kategorijā «mazās formas». Aktieris festivāla organizatoriem atklāti atbildējis, ka šogad festivālā piedalīties nevarēs, jo tajā laikā atradīsies festivālā Krimā.

Festivāla «Melpomena Tavrii» organizatori Buļa atbildi uztvēruši pozitīvi un, pēc aktiera vārdiem, sacījuši, ka «tas tepat blakus, varēs ar mašīnu, nebūs biļetes lidmašīnai jāmeklē, jo otrs festivāls jau nokārtos».

Tomēr darba grafika dēļ Bulis nav varējis abus festivālus apvienot, un dalība «Melpomena Tavrii» sarunāta uz nākamo gadu.

Kā atzīstas aktieris, «laikam tad es pieņēmu lēmumu braukt, jo blakus teātris saka, ka apvienojam, tad kaut kur starp politiskiem plauktiem ir cilvēks».

Bulis stāsta, ka festivālos pirms katras izrādes piesaka izrādi, aktierus, režisoru, kā arī valsti, no kuras mākslinieki ieradušies. Kad nosaukts Latvijas vārds, zālē iestājies klusums. Aktieris pieļauj, ka «te laikam es kļuvu par valsts nodevēju, Kangaru, Jūdu». «Neesmu ļoti ticīgs, bet noraustījos un, pirms izgāju, paskatījos uz augšu, varbūt sadzird,» atzīstas aktieris.

Viņš arī norāda, ka zālē bijusi «normāla» publika, kura prot aplaudēt un uzslavēt. «Un es, egoisma vadīts, divreiz teicu paldies. Krieviski un latviski,» piebilst aktieris un norāda, ka zālē atradušies dažādu tautību cilvēki - krievi, ukraiņi, tatāri, igauniete, lietuvieši, baltkrievi.

Pēc izrādes festivāla direktore esot atzinusies, ka riskējusi, neredzot izrādi, aicināt māksliniekus no Latvijas. Viņa arī piedāvājusi 1.jūnijā nospēlēt izrādi «Facebook. Postscriptum» vienā no lielākajiem festivāliem Krievijā «Raduga». Bulis atzīst, ka «tā kā grēkā jau biju kritis, teicu jā».

Tāpat pēc izrādes Bulim izteikts aicinājums aizbraukt uz Francijas pilsētu Aviņonu un paskatīties, vai izrādei «der kāda skatuve», kā arī piedāvājums nākamgad nospēlēt izrādi Aviņonā, kur arī notiek viens no nozīmīgākajiem teātra festivāliem - «Aviņonas teātra festivāls».

Bulis sava «Facebook» ieraksta beigās norāda, ka spēlēt «Aviņonā - mazs aktiera sapnis! Bet šaubos vai tas maz kādu interesē».

Jau ziņots, ka Krievijas pērn anektētajā Krimā maijā norisinājies starptautisks teātra festivāls «Varavīksnes tilts Sanktpēterburga-Simferopole-Jalta», kurā vienu no sešām pasākuma izrādēm spēlējuši arī aktieri no Latvijas, raksta portāls «Delfi».

Atsaucoties uz Krimas medijiem, portāls norāda, ka festivālā ar izrādi «Facebook. Postscriptum» piedalījies Latvijas Jaunatnes teātris no Rīgas. Festivāla organizatori Krimas medijam «MK Krima» atzinuši, ka «Varavīksnes tiltam» Krimā ir «īpaša misija - iekļaut Krimu Pēterburgas kultūras orbītā un pievērst starptautiskās teatrālās sabiedrības uzmanību reģionam».

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu