Sāksies festivāls «Summertime - aicina Inese Galante»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar vijolnieces Lidijas Baihas koncertu un filmas «Magic Of The Violin» pasaules pirmizrādi šovakar plkst.19 Dzintaru koncertzāles Lielajā zālē sāksies festivāls «Summertime - aicina Inese Galante», informēja festivāla organizatori.

Festivāla atklāšanas pasākumā skanēs īpaša vijolnieces Baihas un diriģenta Matiasa Flecbergera sagatavota muzikālā programma.

Kā stāstīja festivāla organizatori, filmas pamatā ir mūzikas instrumenta - vijoles - dzīvesstāsts no augoša koka līdz pat instrumenta tapšanai. Atklāšanas vakarā koncertā uzstāsies ne tikai Baiha, bet arī dziedātāji Inese Galante un Andrea Šāgers.

Vijoļspēli Baihai četru gadu vecumā sāka ierādīt vectēvs. Turpinot studijas Vīnē, viņa jau astoņu gadu vecumā uzvarēja pirmajā starptautiskajā konkursā, bet 14 gadu vecumā ieguva «Eiropas gada mūziķa» titulu. Mūziķe spēlē uz Gvarnēri vijoles, kas izgatavota 1732.gadā un maksā teju četrus miljonus eiro.

Līdzīgus panākumus savā CV var ierakstīt diriģents Flecbergers. Piecu gadu vecumā viņš tika uzņemts Vīnes Mūzikas universitātē, bet jau 12 gadu vecumā konkursā «Jaunie mūziķi» izcīnīja 1.vietu. Šobrīd Flecbergers ir vairāku prestižu konkursu, tostarp «Busoni», laureāts.

Austriešu tenoram Šāgeram, kurš Latvijā viesojies jau vairākkārt, kritiķi piedēvējuši zelta kvalitāti. Lielākos panākumus dziedātājam atnesušas Rienci un Zigfrīda lomas Milānas operteātrī «La Scala», Madrides «Teatro Real», Berlīnes Valsts operā, kā arī «BBC Proms» festivālā.

Flecbergers un Baiha Jūrmalas Kultūras centrā vadīs meistarklases rīt, 11.augustā. Tās bez maksas iespējams apmeklēt ikvienam.

Jau ziņots, ka līdzās latviešu mūziķiem festivālā uzstāsies viesi no Kanādas, ASV, Spānijas, Krievijas, Vācijas un Lielbritānijas. Katru koncertu sāks kāds no jaunajiem mūziķiem - konkursa «Ineses Galantes talanti» laureāts.

Rīt, 11.augustā, festivālā uzstāsies «Grammy» un «Echo Klassik» balvu laureāti, metālpūšamo instrumentu kvintets «Canadian Brass», savukārt 12.augustā notiks koncerts, kurā uzstāsies vokāliste, saksofoniste un trompetiste Andrea Motisa. Viņa uz skatuves saspēlēsies savu skolotāju, saksofonistu un basistu, katalāņu mūzikas pārstāvi Huanu Čamorro.

13.augustā Dzintaru koncertzālē notiks itāļu mūzikai veltīts koncerts «Bel canto», kurā uz skatuves satiksies dueti. Koncertā diriģenta Vicika vadībā dziedās Egils Siliņš, Sergejs Jēgers, Raimonds Bramanis, Ilona Bagele, kā arī Galante.

Festivālā 14.augustā uzstāsies viesi no Londonas «The Swingles», kuri izpildīs «a capella» mūziku. «The Swingles» vēsturiski ir saistīti ar piecu «Grammy» balvu laureāti, 60.gados nodibināto «The Swingle Singers». Kā norādīja Galante, lai gan ir nomainījusies paaudze, tradīcijas tiek turpinātas.

15.augustā skanēs džeza mūzika. Festivālā jau otro reizi ciemosies džeza pianists Daniils Krāmers no Krievijas, kuram pievienosies trompetists un sketa meistars no ASV - Džoijs Morants. Vakara programma būs veltīta mūziķim Luisam Ārmstrongam.

Savukārt 16.augustā notiks galā koncerts, kurā, pēc Galantes teiktā, «sagaidāms viss un vēl vairāk». Kopā ar Galanti uzstāsies mākslinieki, kurus viņa sauc par draugiem un domubiedriem. Uz skatuves kāps Krāmers kopā ar Morantu, Bramanis, Jēgers, kā arī Intars Busulis. Koncertā uzstāsies arī Sanktpēterburgas skolu apguvusī un Latvijas publikai jau zināmā dziedātāja mecosoprāns Oļesja Petrova. Dzintaru koncertzālē viesosies arī «crossover» ansamblis «Dagamba», kas pašlaik gatavojas priekšnesumam Glastonberijas festivālā.

Festivāls šogad notiks jau 11.reizi. Šī gada tēma ir balss visās tās izpausmēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu