No nākamā gada plāno ieviest jauno pedagogu atalgojuma modeli (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešana jārisina kompleksi, tā šodien pēc valdības koalīcijas padomes sēdes sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Pēc Straujumas teiktā, koalīcijas partneri konceptuāli atbalsta šī jautājuma tālāku virzību, bet esot vēl tehniskie jautājumi, kas jāskata. Turklāt tas jāsaskaņo ar reālām budžeta iespējām.

«Ir svarīgi, cik pakāpeniski mēs to varam ieviest,» sacīja premjerministre. Koalīcijas partiju pārstāvji uzskata, ka jaunais algu modelis jāvirza kopā ne tikai ar Ministru kabineta noteikumiem, kas šodien izskatīti valdības komitejā, bet arī ar jautājumu par minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasēs, skolotāju kvalifikācijas piemaksām. «Tātad viss komplekss, lai, iespējams, soli pa solim sadalītu dažādos blokos, jo vienā dienā mēs nevaram visu šo modeli izskatīt,» sacīja Straujuma.

Vienlaikus Ministru prezidente uzsvēra, ka koalīcijas partneri kopumā atbalsta šī modeļa virzīšanu, lai to varētu ieviest nākamā gada 1.septembrī.

Kā ziņots, izskatot Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdes darbakārtību, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) lūdza neskatīt jautājumu par pedagogu darba samaksas modeli, jo to šodien bija plānots vērtēt koalīcijas sanāksmē. Straujuma gan aicināja diskusiju par pedagogu algu modeli sākt jau MKK sēdes laikā.

Sēdē izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile ministrus iepazīstināja ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto modeli. Sākumā viņa teica, ka ministrija uzdoto darbu ir paveikusi, tomēr ir vairāki priekšlikumi, kuri nav saskaņoti. Viņa arī atzina, ka saprot Finanšu ministrijas nostāju par finansējuma jautājumiem, ņemot vērā fiskālās disciplīnas nepieciešamību. Seile atgādināja, ka lēmums būs jāpieņem valdībai. Detalizēti izklāstot modeli, Seile vērsa uzmanību, ka Latvijā izglītības sistēma ir sekmīga, lai bērnus ar zemākiem sasniegumiem sagatavotu līdz vidējam līmenim, taču nav tik sekmīga bērnu kompetenču attīstīšanā. Savukārt tas atsaucas uz ekonomiku - trūkst cilvēku, kas varētu veidot inovatīvo ekonomiku.

Jaunais pedagogu atalgojuma modelis esot veidots tā, lai to var «preparēt» pa gabaliem, reaģējot uz konkrēto situāciju un vajadzībām. «Esam mēģinājuši uzbūvēt modeli tik caurskatāmu un vienkārši analizējamu, cik tas ir iespējams,» teica ministre.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga vērsa ministru uzmanību uz daudzajiem iebildumiem, norādot, ka, ja tie netiks ņemti vērā, arodbiedrība neatbalstīs Ministru kabineta noteikumus. Iebildumi ir par slodzes palielināšanos pedagogiem, par modeļa ieviešanas grafiku, proti, tam jābūt konkrēti atrunātam, pievienojot to noteikumiem vai nu kā pielikumu, vai arī jābūt atrunātam noteikumu noslēguma jautājumos.

Kā ziņots, neskatoties uz IZM plāniem jauno pedagogu darba samaksas modeli apstiprināt līdz vasaras vidum, attiecīgu noteikumu projektu turklāt virzot steidzamības kārtā, tā skatīšana atlikta līdz 11.augustam, kad to paredzēts izskatīt Ministru kabinetā.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministre Seile pauda viedokli, ka, neskatoties uz to, ka modelis varētu netikt ieviests jau ar 1.septembri, līdz mācību gada beigām vai, kas esot reālāk, vasaras vidum, vajadzētu pieņemt Ministru kabineta noteikumus. IZM rosina jauno pedagogu darba samaksas modeli ieviest tikai nākamajā mācību gadā. Pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus ir nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016.gada četriem mēnešiem - 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pašreizējo pedagogu atalgojuma nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.

Kā ziņots, gan LIZDA, gan Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, gan arī citi sadarbības partneri, norādot uz izstrādātā modeļa nepilnībām, iestājās par to, ka modeli ieviest šogad nedrīkst, piedāvājot tā ieviešanu pārcelt uz nākamo gadu. LIZDA vadītāja Inga Vanaga neizslēdz protesta akciju iespējamību gadījumā, ja neizdosies valdību pārliecināt ņemt vērā LIZDA paustos iebildumus saistībā ar pedagogu atalgojuma modeli.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu