Rīgas svētku ceļvedis: Kas šodien noteikti jāredz (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Rīgas svētki Latvijas galvaspilsētā norisinās no 14. līdz 16. augustam. Kas šodien noteikti jāapmeklē? Esam apkopojuši ceļvedi.

Svītrainās dienas Zoodārzā 2015

Foto: AFP/Scanpix

Programma:

  • 10.00 – 18.00

Izziņas taka «Krāsas un raksti» iepazīstinās ar dzīvnieku «tērpu» dažādību un to nozīmi.

  • 12.00 – 16.00

Radošajā darbnīcā «Slēpties, mānīties vai brīdināt?» ikviens būs aicināts aktīvi rosīties, lai atklātu svītru un rakstu nozīmi dzīvnieku pasaulē.

  • 11.30 – 14.15

Dzīvnieku publiskās barošanas demonstrācijas atklās interesantus zooloģiskā dārza iemītnieku dzīves stāstus.

Pasākuma dienās 2015. gada 14., 15. un 16. augustā ieejas biļešu pamatcenām Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārza atlaide 1 eiro apmērā. Biļete pieaugušiem maksās 5.00 eiro; bērniem, studentiem un pensionāriem 3.00 eiro. Pasākuma laikā spēkā esošās atlaides nesummējas ar citām uz to brīdi pieejamām atlaidēm vai atlaižu kartēm.

«Laima» - Saldākā Rīgas iemītniece

Esplanādē Rīgas iedzīvotājus un viesus sagaidīs Laimas Mīlestības vēstniecība, kurā būs iespēja bez maksas nosūtīt mīlestības pilnas vēstules un pastkartes saviem mīļajiem, kā arī apgūt kaligrāfijas prasmi pie profesionāla kaligrāfa.

Laimas Mīlestības vēstniecībā būs iespēja iegādāties Laimas saldumus, kūciņas un kafiju, ko gatavojuši Rīgas labākie baristas – bārmeņi, kas specializējušies kafijas tipa dzērienu sagatavošanā un pasniegšanā.

  • 10.00 – 22.00 – Vēstuļu un pastkaršu rakstīšana un sūtīšana
  • 10.00 – 13.00 – Šokolādes tāfelīšu saiņošana (aktivitāte bērniem)
  • 13.00 – 18.00 – Kaligrāfijas pamatu apgūšana

Stenda modeļu izstāde «Golden Model 2015»

  • Kur: Latvijas Kara muzejā
  • Cikos: 10:00-16:00

700 tanku, lidmašīnu un kara ainu attēlojumu par 1. un 2. pasaules karu laiku, un tas viss vienkopus Kara muzejā! Teiksiet, ka tas nav iespējams? Tas ir iespējams, bet tikai miniatūrā. Stenda modeļi ir apbrīnas vērti, jo tie prasījuši ilgas stundas smalka darba, pirms tam savācot nepieciešamo informāciju par īstiem tankiem, lidmašīnām un kuģiem. Izstādē katrs varēs atrast sev ko interesantu, - bērniem tā ir rotaļlietu pasaule, bet vecākiem tehnisko smalkumu izzināšana. Savukārt kāds vectētiņš, iespējams, braucis vai lidojis ar kādu īstu tanku vai lidmašīnu, kuru varēs ieraudzīt starp stenda modeļiem

«Match Race» čempionāts 2015. Rīgas Kausa izcīņa

Foto: Leta
  • Kur: Daugavas akvatorijā starp Vanšu un Akmens tiltu
  • Cikos: 11:00-17:00

«Match Race» burāšanas sacensības ir cīņa starp divām identiskām jahtām, kas sacenšas viena pret otru salīdzinoši īsā distancē. Šis «viens pret vienu» duelis ir stratēģijas un taktikas spēle. «Match Race sacīkstē distancē vienā pārī sacenšas divas komandas.

Šogad sacensībās spēkosies 10 augstākā līmeņa «Match Race» burātāju komandas no Šveices, Holandes, Somijas, Lietuvas, Latvijas un Polijas. Atbilstoši noteikumiem pirmajā dienā izslēgšanas posmā katrai komandai ir jāsacenšas ar katru, attiecīgi pusfināls un fināls notiks otrajā dienā. Latviju pārstāvēs vairākkārtējs pasaules un Eiropas čempions burāšanā, kapteinis Madars Alviķis ar komandu.

Izstāde «Latviskās dvēseles raksti»

  • Kur: Izstāžu zāle «Rīgas mākslas telpa»
  • Cikos: 11:00-18:00

Izstāde ir stāsts par Dziesmu svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas veidošanos un tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām.

Izstādi veido 24 novadu tautas tērpu vizuālas grupas. «Latviskās dvēseles raksti» atklājas gan audiovizuālajā noformējumā videoekrānos, gan īpašos skaņas risinājumos, kas gan vēsturiski, gan konceptuāli atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves, laika un telpas uztverē.

Rīgas svētku dienās ieejas maksa izstāžu zālē 2.00 eiro.

Kanāla regate 2015 - Rīgas Brīvostas Kauss

  • Kur: Rīgas pilsētas kanālā un tā krastos posmā no Bastejkalna līdz LNO ēkai
  • Cikos: 12:00-18:00

Arī šogad 30 Latvijā populāri uzņēmumi piedalīsies karnevāliskā sacensībā ar ūdens velosipēdiem un cīnīsies par tituliem «Ātrākais Kanālbraucējs», «Elegantākā Ekipāža», «Skumjais Ūdensmalējs» un «Preses Pīle».

Tā kā Kanāla Regate ir Rīgas svētku sastāvdaļa un noturīga tradīcija, arī šogad viss notiks kā ierasts – Regate tiks atklāta plkst. 12.00 ar dalībnieku gājienu no pašas Bastejkalna virsotnes, tad jautrā sacensība ar ūdens velosipēdiem mīsies ar atraktīvajiem komandu priekšnesumiem. Pasākuma zonā ir paredzētas dažādas aktivitātes arī līdzjutējiem.

Rīgas svētku restorāns

Foto: Ingars Tenis/Apollo
  • Kur: Spīķeru centrālajā laukumā
  • Cikos: 12:00-18:30

Spīķeru laukumā jau otro gadu tiks atvērts «Rīgas svētku restorāns», kurā vienlaicīgi darbosies 15 Rīgas labākie restorāni, lai ikvienam apmeklētājam piedāvātu iepazīt un nogaršot īpašus sezonālus ēdienus no vietējiem produktiem.

Svētku viesi varēs piedzīvot unikālu atvērta tipa restorāna atmosfēru, kurā ar gatavošanas prasmēm pārsteigs populāri latviešu šefpavāri, labu noskaņojumu palīdzēs radīt mūziķu priekšnesumi, prieku un jautrību radīs dažādi konkursi un atrakcijas.

Rīgas kauss burāšanā

  • Kur: Daugavas akvatorijā starp Andrejsalu un Ķīpsalu
  • Cikos: 12:00-18:00

«Rīgas Kauss burāšanā» ir augsta sportiska ranga sacensības burāšanā un košs piedzīvojums Daugavas ūdeņos Rīgas pilsētas svētku notikumu pašā viducī. Tās norisināsies divās ieskaites grupās. Sacensībās piedalīsies šā brīža labākie Latvijas burātāji – daudzkārtējais Latvijas čempions dažādās jahtu klasēs Rihards Vaivods, burātājs ar lielu starptautisko sacensību pieredzi jūras jahtām Andrejs Buls, Valters Romans, Staņislavs Backāns un citi. Šogad pieaugušo pulkam pieaicināti arī mazie burātāji un jaunieši, kuri sacentīsies Optimist un Laser klasēs.

Diennakts basketbola turnīrs «Krastu mačs»

  • Kur: Laukumā pie Nacionālās operas
  • Cikos: no 13:00

15. un 16.augustā pie Latvijas Nacionālās operas jau sesto gadu pēc kārtas notiks ikgadējais brīvdabas diennakts basketbola turnīrs «Krastu mačs». Laukumā dosies vairāk nekā 600 rīdzinieku – dažādu vecumposmu amatieru, kuriem pievienosies arī čempionvienība «VEF Rīga».

Pasākumu atklās bumbas triekšanas grozā no augšas un trīs punktu metienu konkursi, pēc kuriem sāksies pats diennakts basketbola maratons. Skatītāji varēs sacensties Spēka tālmetienu konkursā, kā arī piedalīties dažādos citos pasākuma vadītāja Renāra Zeltiņa organizētos izaicinājumos.

Uz īpašas skatuves uzstāsies pašmāju labākie dīdžeji, kā arī nakts programmas ietvaros viesmākslinieki no ASV un populāri Latvijas mūziķi.

24 stundas, 48 komandas, kas sadalītas Daugavas labā un kreisā krasta pārstāvjos vienosies cīņā par Rīgas sportiskākā Daugavas krasta titulu. Abu krastu savstarpējais rezultāts pirms sestā «Krastu mača» turnīra ir 3:2 par labu Pārdaugavai.

Rīgas svētku lielkoncerts «Rīgas Sirds». Svētku uguņošana

Foto: Edijs Pālens/LETA
  • Kur: 11.Novembra krastmalā
  • Cikos: 21:00-23:00

Rīga ir viena no skaistākajām Eiropas valstu galvaspilsētām. Jau kopš senseniem laikiem osta ir bijusi viens no svarīgākajiem pilsētas ekonomiskās attīstības virzītājspēkiem. Nu jau 815 gadus Rīgas osta ir pilsētas sirds, kas gādā par iedzīvotāju labklājību un dod iespēju pilsētai attīstīties. Ar šodienas acīm skatoties un vērtējot – viena no svarīgām un nozīmīgām eksportprecēm ir arī mūsu tautas gadsimtos lolotā un sargātā vērtība – dziesmas.

Mūsu bagātība un lepnums ir mūsu dziesmas, to autori un izpildītāji, tāpēc Rīgas svētku sestdienas vakara noslēgumā kā sveiciens Rīgas Ostai 815. jubilejā izskanēs koncertprogramma «Rīgas sirds». Tajā piedalīsies dažādu paaudžu Latvijas ievērojamākie mūzikas autori, kā arī nepārspējami latviešu un ārzemju mūzikas interpreti, cilvēki – leģendas, kas vienlaikus ir mūsu Rīgas vizītkarte – solisti Daumants Kalniņš, Andris Ērglis, Ieva Sutugova, Aija Vītoliņa, Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Edvīns Zariņš, Aija Andrejeva, Gunārs Kalniņš, grupa «Musiqq» (Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris), Ralfs Eilands, Rīgas kamerkoris «Ave Sol», instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un koncerta muzikālās programmas idejas ģenerators un mākslinieciskais vadītājs – diriģents Romāns Vanags.

Koncertprogrammas noslēgumā rīdzinieki un pilsētas viesi varēs vērot krāšņu uguņošanu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu