Septembri Cēsīs pieskandinās čella skaņas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jūnijā aizsāktie čella svētki Cēsīs septembrī turpināsies ar vēl plašāku vērienu - no 11.septembra līdz 13.septembrim festivālā «Čello Cēsis» gaidāmi seši krāšņi koncerti ar Eiropas un Latvijas mūzikas zvaigznēm.

Kā aģentūru LETA informēja Vidzemes koncertzāle «Cēsis» mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova, festivāla programma pārsteigs ar savu dažādību - baroks, romantisms un pat roks.

«Čello Cēsis» rudens sesijas atklāšanas koncertā 11.septembrī koncertzālē «Cēsis» būs spoža čellistu parāde, «Sinfonietta Rīga» un koši muzikāli piedzīvojumi ar Antonio Vivaldi, Aulisu Sallinenu un Pētera Vaska «Otro čellkoncertu». Īpašais koncerta viesis būs Marko Ilonens (Somija), viens no Eiropas izcilākajiem vidējās paaudzes čellistiem.

Vairākos koncertos būs iespēja dzirdēt Latvijas čellmākslas jauno cerību - Šveicē dzīvojošo Guntu Ābeli. Viņai Jaunajā Cēsu pilī atvēlēts īpašs solokoncerts ar hrestomātisku Johanu Sebastianu Bahu, sirdi aizgrābjošu Vasku un mazāk zināmu Zoltānu Kodāju. Ābeles čella spēli būs iespēja dzirdēt arī programmā «No baroka līdz rokam», kur viņas skatuves partneri būs «Duo Arnicans» - latviešu pianiste, Lielās mūzikas balvas nominante Arta Arnicāne un viņas dzīvesbiedrs, šveiciešu čellists Florians Arnicāns. Atbilstoši nosaukumam šajā koncertā būs gan baroka laika opusi, gan roka atbalsis no leģendārās grupas «Metallica» un TV seriāla «Mission Impossible» pasaules, pa vidu neaizmirstot arī Emīla Dārziņa «Melanholisko valsi» un kādu Astora Pjacollas tango.

«Duo Arnicans» sniegs arī Friderika Šopēna un ungāru nacionālās mūzikas kultūras pārstāvja Ernsta fon Dohnāņi mūzikas programmu, kas tikko nākusi klajā CD veidolā skaņu ierakstu namā «Solo Musica».

To, ka čells labi saskan ar ērģelēm, sestdienas vakara koncertā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā rādīs Lielās mūzikas balvas laureātu Ērika Kiršfelda un Kristīnes Adamaites duets.

Savukārt svētdienas vakarā uzstāsies apvienība «DaGamba», kas raugās uz čella spēli ar mūsdienīgu populāru skatienu. Grupas sastāvā ir «DaGamba» izveidotāji čellisti Valters Pūce un Antons Trocjuks, kuriem pievienojies pianists Dainis Tenis un irāņu perkusionists Hamidreza Rahbaralams. Viņi paši saka - tas ir roks, pops, klasika un pasaules mūzika no Ludviga van Bēthovena līdz «Led Zeppelin». Septembrī nāks klajā viņu albums «Recycled», un Cēsu koncerts būs viens no tā prezentācijas turnejas lielajiem notikumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu