Kā savai atvasei iemācīt dzīves patiesās vērtības? Lūk, daži padomi! (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: -JosephB-, CC BY-NC-ND 2.0

Nemitīga sevis salīdzināšana ar citiem var būt ļoti nogurdinoša. Kaimiņam lielāka māja – tu ņem kredītu, lai neatpaliktu. Kolēģim dārgs auto – tu paliec strādāt virsstundas, lai drīz vien arī pie tāda tiktu. Dzīšanās pēc materiālām lietām ir mūsdienu sabiedrības skarbā realitāte. Lai arī neapzināti, bet mūsu dzīves modeli un vērtības pārņem mūsu bērni. Tomēr viņiem jāiemāca, ka patiesa laime neslēpjas tikai naudā!

Modelējiet vienkāršību

Pats labākais ir paša piemērs. Norādiet bērnam uz to, ka laime iespējama arī bez milzīga daudzuma skaistu un modernu lietu. Dzīvē prieku var gūt arī pilnīgi par brīvu!

Brīvprātīgais darbs

Piedāvājiet bērnam kopīgi izdarīt kādu labu darbu. Piesakieties palīdzēt trūcīgo virtuvē, bērnu namā vai jauniešu centrā.

Lai bērns pats sakrāj naudu dārgām mantām

Kad kaut ko vēlies iegādāties par savu sūri un grūti nopelnīto naudu, tu, visticamāk, vismaz divreiz apdomāsi, vai tev šo lietu tiešām vajag. Kad lietas iegūst par brīvu, tās novērtē krietni vien mazāk. Bērniem jāiemāca izprast naudas vērtību. Tas nenozīmē, ka sešus gadus vecs bērns jāsūta strādāt. Nekādā gadījumā! Tomēr viņam jāsaprot, ka nevar vienmēr iegūt visu un uzreiz. Ja dāvanas bērnam tiek pasniegtas teju katru dienu, viņš pie tā pierod un pēc laika uztver to kā pašsaprotamu, taču, brīdī, kad tā vairs nebūs, izjutīs neizpratni un vilšanos. Tāpēc labāk jau laikus visu darīt arī mēru, motivējot bērnu iegādāties lietas no paša ietaupītās pusdienu naudas.

Atrodiet sabiedroto

Pusaugu vecumā bērni retāk ieklausās vecāku padomos. Tā, protams, nav standarta uzvedība, tomēr var gadīties, ka bērns vairāk ņems vērā to, ko izsaka kāds viņam pēc dabas radnieciskās cilvēks. Varbūt ģimenei ir kāds tuvs draugs vai radinieks, piemēram, tante, onkulis vai krustvecāki, kura teikto bērns ņem vairāk vērā.

Sadaliet mājas pienākumus

Visu laiku sargājot bērnu no ikdienas pienākumiem, var gadīties, ka vēlāk, uzsākt patstāvīgu dzīvi var būt grūti. Ļaujot bērnam mājās neko nedarīt, vecāki netīši izdara atvasei tādu kā «lāča pakalpojumu». Bērnam jāmāca būt atbildīgam un, jo ātrāk viņš to apgūs, jo labāk viņam pašam.

Ceļojumi uz mazāk attīstītām valstīm

Kopīgs ceļojums uz šādu valsti, var iedarboties sevišķi spēcīgi, liekot vēl vairāk novērtēt to, kas jums pieder.

Iemāciet bērnam, ka vērtība ir viņš pats

Bērnam jāliek saprast, ka pats galvenais ir viņš, viņa būtība un personība, nevis tas, kas viņam pieder. Protams, ja tev ir daudz interesantu lietu, atrast draugus nebūs problēma. Vēl vairāk, viņi atradīs tevi, taču tiklīdz apjautīs, ka materiālās lietas sāk aptrūkties un viņiem vairs nav «izdevīgi» ar tevi kontaktēties, tā saucamie «draugi» ātri vien pazudīs. Labāk iegūt īstus draugus pateicoties savai personībai un raksturam, nevis dārgām mantām.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu