Dzīves skola: Vienkārši triki, kuri palīdzēs iedzīvināt jaunus paradumus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flооd, CC BY-NC-ND 2.0

Būtu jau jauki, ja viss šai dzīvē notiktu pats no sevis, vai ne? Taču viss prasa ieguldījumu un pašdisciplīnu, it sevišķi jaunu paradumu ieviešana. Taču tam nebūt nav jābūt mokošam pasākumam, jo eksistē dažādi vienkārši paņēmieni, kuri palīdzēs tev pie jaunajiem paradumiem pieturēties, raksta dzīvesstila portāls «Lifehack».

1. 30 dienu apņemšanās

Trīs līdz četras nedēļas ir laiks, kas nepieciešams, lai paradums kļūtu «automātisks». Ja tu vari tikt pāri šai sākuma fāzei, ir daudz vieglāk to pēcāk uzturēt.

2. Dari to katru dienu

Konsekvence ir ļoti būtiska, ja vēlies ieviest jaunus paradumus. Ja vēlies sākt sportot, tad tev tas jādara katru dienu mēnesi no vietas. Ja tu to darīsi tikai dažas reizes nedēļā, ieviest jauno paradumu būs daudz grūtāk.

3. Sāc ar vienkāršāko

Necenties vienā dienā pilnībā izmainīt savu dzīvi. Tādā veidā ir viegli pazaudēt motivāciju, jo uzņemies pārāk daudz. Ja vēlies divas stundas dienā veltīt, lai iemācītos ko jaunu, tad iesākumā velti tam pusstundu un pamazām šo laiku palielini.

4. Atgādini sev

Aptuveni pēc divām nedēļām jaunā apņemšanās parasti aizmirstas. Izvieto atgādinājumus, lai atcerētos pie savām apņemšanām pieturēties katru dienu. Ja tu to pārtrauc, visam zūd jēga, un jāsāk būs atkal no jauna.

5. Esi konsekvents

Jo lielāka konsekvence, jo lielāka iespēja, ka jaunais paradums iedzīvināsies. Ja tu vēlies sākt vingrot, daru to katru dienu vienā un tai pašā laikā. Organismam ir vieglāk pierast, ja jaunais paradums tiek «rutinizēts».

6. Dari to ar kādu kopā

Atrodi kādu, kurš tevi atbalsta vai piedalās jaunajā aktivitātē kopā ar tevi. Tādā veidā ir grūtāk pazaudēt motivāciju, turklāt uzmundrinot citam citu, pastāv lielāka iespēja, ka jūs nokļūsiet līdz mērķim.

7. Aizvieto

Ja tu atmet vienu paradumu, vietā ir jāliek kas jauns. Ja TV skatīšanās tev sniedza tev tik nepieciešamo relaksāciju, ievies tā vietā citu nodarbi, kas ļautu tev atslābināties, piemēram, meditāciju, lasīšanu vai pastaigas svaigā gaisā.

8. Neesi perfekcionists

Negaidi, ka visi tavi mēģinājumi izmainīt savu dzīvi acumirklī būs veiksmīgi. Dari visu, ko vari, bet neļauj, lai neizdošanās tevi sagrauj.

9. Uztver to kā eksperimentu

Atturies no secinājumu izdarīšanas, kamēr nav pagājis mēnesis. Tikmēr skaties uz to visu kā uz eksperimentu. Eksperimenti var izgāzties, tiem var būt dažādi rezultāti, kuri sniedz jaunu perspektīvu.

10. Dari to sevis dēļ

Nedomā par visām lietām, ko tev «vajadzētu» darīt. Tā vietā veido tādus paradumus, kuri palīdz tev sasniegt savus mērķus un motivē. Plika vainas apziņa un tukšas apņemšanās ne pie kā laba nenovedīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu