«Kino Bize» jaunās telpas atklās ar Džona Kasavītisa filmu retrospekciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svinot kinoteātra «Kino Bize» atklāšanu jaunajās telpās Rīgā, Elizabetes ielā 37, kinomīļiem tiks piedāvāta iespēja bez maksas noskatīties sešas amerikāņu režisora un aktiera Džona Kasavītisa filmas.

Kā informēja «Kino Bize» pārstāvis Maris Prombergs, Kasavītisa filmu retrospekcija būs skatāma no 11.septembra līdz 17.septembrim.

Trīs «Oskariem» nominētais, Berlīnes un Venēcijas kinofestivālos godalgas saņēmušais filmas autors Kasavītiss ir viena no spilgtākajām personībām 60.-70.gadu Amerikas neatkarīgā kino un «cinema verité» vēsturē. Viņš bija gan aktieris, gan scenārists un režisors.

Kasavītiss, ko bieži dēvē par Amerikas neatkarīgā kino tēvu, savā unikālajā disidenta pieejā filmu veidošanai ir uzņēmis vienus no atklātākajiem un aizkustinošākajiem cilvēku emocionālajiem kino portretiem. Kasavītiss savu karjeru sācis Ņujorkā kā aktieris un savos režisora izpausmes veidos iedvesis to pašu enerģisko, paspilgtināto reālismu, kas raksturoja viņa filmu un teātra lomas - mānīga bīstamība, sajūta, ka jebkurā brīdī notikumu gaita emocionālā līmenī var uzsprāgt.

Kasavītisa režijas debija filma «Ēnas», kas tapusi 1959.gadā, bija pašfinansēta un nesasniedza lielu auditoriju, taču ieguva atzinību un atpazīstamību kinokritiķu filmu studiju aprindās. Pēc vairākiem bezpersoniskiem projektiem 60.gados viņš atkal pievērsās filmu veidošanai ar satricinošo mājas sadzīves drāmu «Sejas», kas uzņemta 1968.gadā. Līdzīgi kā «Ēnās», filma nebija izklaidējoša, bet kļuva par veiksmīgu «art-house» darbu un saņēma trīs «Oskara» nominācijas.

No tā brīža Kasavītiss bija pazīstams kā bezkompromisu režisors, kas nesadarbojas ar lielajām, komerciālajām studijām, bet strādā ar izciliem aktieriem, piemēram, Bens Gazzara, Seimūrs Kasels un, protams, viņa sieva Džīna Roulendsa, lai atklātu trauslas emocijas tādās filmās kā «Ietekmētā sieviete», «Ķīnieša bukmeikera slepkavība», «Pirmizrāde» un «Glorija».

Šajā retrospekcijā pārsvarā ir iekļauti Kasavītisa pašfinansētie darbi, kas tika veidoti ārpus Holivudas studiju sistēmas un kuros viņš varēja pilnībā īstenot savas ieceres. Filmas, kurās dzīvo bītņiki, hipiji, uzņēmēji, aktieri, mājsaimnieces, striptīza dejotājas, klubu īpašnieki, bandīti un bērni, ir skaisti, emocionāli līdzjūtības testamenti.

Kasavītisa retrospekcija tiks demonstrēta sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā.

Ieeja uz visiem seansiem ir bez maksas. Pieteikums sēdvietas rezervācijai jāsūta uz e-pastu «rezervet@kinobize.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu