Seile nav gatava mēģināt ieekonomēt, slēdzot desmitiem skolu (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nav gatava mēģināt ieekonomēt, slēdzot desmitiem skolu.

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē, atbildot uz komisijas vadītāja Jāņa Vucāna (ZZS) jautājumu par to, vai Izglītības un zinātnes ministrija var skaidri pamatot papildus nepieciešamo līdzekļu nepieciešamību jaunajam pedagogu algu modelim, ņemot vērā potenciālo skolu un skolotāju samazinājumu, Seile norādīja, ka nav iespējams pat pāris gadiem paredzēt, kādus līdzekļus varētu ietaupīt, slēdzot skolas.

Aptuveni 80 skolas varētu tikt ietekmētas, ja tiks pieņemts lēmums par skolēnu skaita minimumu vidusskolas klases atvēršanai, kas var nozīmēt skolu reorganizāciju vai apvienošanu, sacīja ministre.

«Vai tas Latvijai ir maz? Vai kāds ir gatavs vēl kaut ko papildus slēgt, lai kaut kādas kapeikas ieekonomētu, lai bērni netiek uz skolu? Es neesmu gatava par to parakstīties,» norādīja Seile.

Ministre pauda, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir gatava pārrēķināt bērnu skaitu, ņemot vērā reālo skolu situāciju, kur būtu jāmeklē risinājumi. Tomēr «varbūt notiek brīnums un laukos parādās darbavietas, kas ļautu bērnu vecākiem palikt tur, rezultātā saglabājot skolas,» norādot uz grūtībām prognozēt to, cik skolas varētu slēgt pēc kāda laika, sacīja Seile.

«Skola nav lielveikals, skola nozīmē bērnu dzīves, kuras nevar vienkārši pārvietot. Es nevaru parakstīties ne par kādu skolu tīkla optimizāciju, kur mēs nomazinām vēl lielāku skolu skaitu,» noteica ministre. Viņa ir pārliecināta, ka tam ir jābūt pakāpeniskam procesam.

Seile uzsvēra, ka patlaban viņa Latvijā neredz nevienu cilvēku, kurš varētu saprātīgi prognozēt, ka «nākamgad būs par 100 vai par 200 skolām mazāk un, ka vajag uz pusi mazāk naudas».

«Nevar skolu tīklu uzzīmēt nākamajiem diviem gadiem ar maģiskiem samazinājumiem. Jau solis par vidusskolu samazināšanu ir milzīgs lēciens visā šajā tīklā. Es personīgi nevaru solīt neko vairāk šogad,» uzsvēra ministre.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu