Kam piemēroti homeopātiskie ārstniecības līdzekļi? (57)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ForgottenGenius, CC BY-NC-ND 2.0

Homeopātiskie ārstniecības preparāti tiek uzskatīti par organismam saudzīgāko ārstēšanas veidu. Kādos gadījumos izvēlēties homeopātiskos preparātus, bet kad piemērotāki ir tradicionālie ārstēšanas līdzekļi? Par to, kā atšķiras tradicionālie un homeopātiskie medikamenti, stāsta «BENU Aptieka» farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Kā izskaidro farmaceits Vitālijs Mitrohins, būtiskākā atšķirība, kas šķir tradicionālos medikamentus no homeopātiskajiem preparātiem, ir to sastāvs. Homeopātisko preparātu sastāva pamatā ir dabas izcelsmes vielas. Atkarībā no preparātu pamatsastāvdaļu izcelsmes iedalāmas trīs homeopātisko preparātu grupas – dzīvnieku valsts, augu un minerālu preparāti.

Dzīvnieku valsts preparāti tiek iegūti no zivīm, zīdītājiem, kukaiņiem, u.tml., kuru organismā atrodamas cilvēka veselībai labvēlīgas aktīvās vielas. Aptuveni 65% homeopātisko līdzekļu sastāvā ir augu izcelsmes sastāvdaļas. Tomēr atšķirībā no fitoterapijas homeopātijā tiek izmantoti daudzi augi, kuri netiek izmantoti fitoterapijā, un otrādi. Tāpat preparātos tiek izmantotas augu valstī rodamās aktīvās vielas, bet minerālu grupai pieder preparāti, kuru sastāvā izmantoti vērtīgie dabā rodamie ķīmiskie elementi. Homeopātija kā medicīnas nozare balstās uz ideju, ka cilvēks ir daļa no dabas, līdz ar to visu vērtīgāko veselībai cilvēks var smelties no dabas.

Atbilstoši homeopātijas pamatprincipiem, gatavojot preparātus, no svaigiem augiem ar spirta palīdzību tiek izgatavotas esences, tad tās tiek atšķaidītas, iegūstot homeopātiskos atšķaidījumus, kam seko spirta pilienu gatavošana, kurus dzer ar ūdeni, vai arī ar zālēm tiek piesūcināti cukura graudiņi. Ja fitoterapijā un tējās augus lieto žāvētā veidā, tad homeopātijā augi maksimāli tiek izmantoti svaigi. Tā kā parastajās aptiekās nav iespēju sagatavot homeopātiskos līdzekļus, jo sevišķi tos, kuru pamatā izmantotas dzīvnieku valsts sastāvdaļas, aptiekā tiek saņemti rūpnieciski izgatavoti homeopātiskie preparāti. Aptiekā pieejamie homeopātiskie preparāti izgatavoti, lai palīdzētu plašākam cilvēku lokam, atšķirībā no preparātiem, kurus pēc individuāla izmeklējuma pagatavo homeopāts.

Kad izvēlēties homeopātiju?

Lai gan ikviens saslimšanas gadījums ir individuāls, dzīves laikā iegūtas hroniskas slimības, izmantojot homeopātiskus līdzekļus, nakts laikā izārstēt noteikti neizdosies, taču tas pats sakāms arī par tradicionālajiem medikamentiem. Tiesa, lai gan organismam saudzīgāki, homeopātijas līdzekļi ne vienmēr var sniegt tikpat ātru rezultātu kā tradicionālā medicīna, taču pareizi izvēlēts preparāts nereti var sniegt jūtami ārstējošu efektu arī dažu stundu laikā. Ja slimība ir ieilgusi un novājinājusi organismu, kas to padara vēl uzņēmīgāku vīrusiem un palielina iekaisumu risku, homeopātiskie līdzekļi var palīdzēt, tomēr tradicionālie medikamenti ilgstošām slimībām var sniegt ātrāku efektu. Jāpiemin, ka lielu daļu homeopātisko līdzekļu atļauts lietot kombinācijā ar tradicionālajiem medikamentiem.

Neaizmirst par piesardzību

Pateicoties sastāvam, kas cilvēka organismam ir saudzīgāks nekā tradicionālajiem ārstniecības līdzekļiem, homeopātiskie ārstniecības līdzekļi bieži tiek izrakstīti arī grūtniecēm un maziem bērniem. Pieejams ļoti plašs klāsts homeopātisko līdzekļu dažnedažādu veselības traucējumu iekšķīgai un ārīgai novēršanai. Tomēr BENU aptieku farmaceits V.Mitrohins atgādina, ka to saudzīgā iedarbība nebūt nenozīmē, ka to lietošanā ievērojama patvaļa.

Farmaceits uzsver, ka vienlīdz svarīgi kā ar jebkuru medikamentu arī, pirms uzsākt lietot homeopātiskos līdzekļus, nepieciešams konsultēties ar speciālistu. Jāņem vērā arī tas, ka homeopātisko līdzekļu iedarbība ir lēnāka un medikamentus jāturpina lietot visu speciālista norādīto kursu, arī gadījumos, ja pašsajūta jau uzlabojusies.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu