Prezentē Rainim un Aspazijai veltīto sudraba monētu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Banka dāvinās sudraba kolekcijas monētu «Rainis un Aspazija» astoņiem ar dzejniekiem saistītiem muzejiem un mājām.

Sudraba kolekcijas monētu saņems Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, Aspazijas vasarnīca Dubultos, Raiņa un Aspazijas māja Rīgā, Raiņa muzejs «Jasmuiža» Preiļu novadā, Durbes pils Tukumā, Aspazijas dzimtā māja «Daukšas» Jelgavas novada Zaļenieku pagastā, Raiņa muzejs «Tadenava» Jēkabpils novada Dunavas pagastā, kā arī Raiņa māja Berķenelē Daugavpils novada Kalkūnes pagastā.

Monēta «Rainis un Aspazija» tirdzniecībā nonāks otrdien, 8.septembrī. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 59 eiro.

Monētu kā kopumu veido divas atsevišķas daļas, uz vienas attēlots Rainis un uz otras - Aspazija. Monētu apgriežot, redzamas dzejas rindas, ko viņi veltījuši viens otram. Šis mazās formas mākslas darbs runā par divām spilgtām personībām ar atšķirīgu rokrakstu, reizē kopīgu un atsevišķu dzīves ceļu un mijiedarbi literārajā darbā. Divdaļīgums kā retāk izmantots kalšanas paņēmiens ir ļoti piemērots un precīzs šīs monētas idejas nešanai, informē Latvijas Banka.

Monētas grafiskā dizaina autore ir Arta Ozola-Jaunarāja, plastiskā veidojuma autore - Ligita Franckeviča.

Ozola-Jaunarāja atzina, ka ceļš pie monētas bijis grūts un mokošs. Taču rezultātā tapusi monēta, kurā divi cilvēki ir kopā, bet vienlaikus abi ir patstāvīgi. Monētā ir ietverts «iņ» un «jaņ» motīvs, sievišķais un vīrišķais. Ilgi meklētas monētā ietveramās dzejas rindas, jo tām bija gan jāspēj pateikt būtiskākais, gan arī skaisti jāizskatās uz monētas.

Kolekcijas monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB «Lietuvos Monetų Kalykla». Monētas maksimālā tirāža plānota 7000 eksemplāru.

Rainis (1865-1929) bija latviešu dzejnieks, dramaturgs, tulkotājs, teātra darbinieks, žurnālists un politiķis ar Sanktpēterburgas Universitātes jurista izglītību, viens no «Jaunās strāvas» pārstāvjiem. Aspazija (1865-1943) bija dzejniece, dramaturģe, tulkotāja un sabiedriskā darbiniece.

Jaunstrāvnieka aktivitātes kļuva par iemeslu Raiņa apcietinājumam, bet vēlāk nometinājumam Pleskavā un izsūtījumam uz Slobodsku, kur viņam 1897.-1903.gadā pievienojās Aspazija. Iesaistīšanās 1905.gada revolūcijas ideoloģiskajās norisēs radīja draudus dzīvībai un lika meklēt glābiņu emigrācijā Šveicē līdz pat Latvijas valstiskuma izveidei. Savukārt dzīve jaunizveidotajā valstī līdzās profesionālam literāta darbam paplašinājās ar darbu parlamentā, Rainim ražīgu gadu aizvadot arī izglītības ministra amatā un sniedzot atbalstu Latviešu folkloras krātuves, Latvijas Nacionālās operas un Brīvdabas muzeja izveidei.

Rainis un Aspazija bija Latvijas valstiskuma idejas garīgās dimensijas spilgti pārstāvji, kuri savos darbos vizualizēja un iedzīvināja brīvības tēlus - sarkanās puķes, saulaino stūrīti (Aspazija), kalnā kāpēju, nākotnes cilvēku, stikla kalnu, zelta zirgu, Antiņu, Balto tēvu, Lāčplēsi un Spīdolu, Laimdotu (Rainis).

Būdami mākslinieciski atšķirīgi (Rainis - ideju dzejnieks, Aspazija - izjūtu dzejniece), viņi veidoja latviešu literatūras, arī latviešu kultūras redzamāko «dvīņu pāri».

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī, nevis visā eirozonā. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas interneta vietnē. Pašlaik pircējiem pieejams tematiski un mākslinieciski plašs monētu klāsts - gan daļa no lata jubilejas un piemiņas monētām, gan četras no 2014.gadā izlaistajām eiro sudraba kolekcijas monētām, gan pirmās divas 2015.gadā izlaistās kolekcijas monētas. Pieejami arī monētu komplekti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu