Jauni izdevumi Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā, kad gan grāmatu apgādi, gan teātri un citas kultūras iestādes īpaši akcentē abu izcilo dzejnieku daiļradi, arī Apgāds Zvaigzne ABC izvirzījis sev par mērķi atkal no jauna parādīt lasītājiem, cik savdabīgi, saistoši un vienmēr aktuāli ir Raiņa un Aspazijas darbi, īpaši tie, kas adresēti bērniem un jauniešiem.

Raiņa un Aspazijas literārā mantojuma saulītē celšanu Apgāds sāka realizēt jau pagājušajā gadā: 2014. gadā klajā laista Raiņa atziņu izlase «Es gribēju jums vēl vairāk dot» un bērnu dzejas izlase «Zirņa bērni» ar mākslinieka Jāzepa Pīgožņa ilustrācijām. Savukārt 2015. gada sākumā klajā atkārtoti nākusi Raiņa mīlas lirikas izlase «Sudrabota gaisma», bērnu dzejas izlase «Dzejoļi bērniem» ar košām mākslinieces Agijas Stakas ilustrācijām, dzejoļu krājumi «Gals un sākums» un «Tālas noskaņas zilā vakarā», kā arī Aspazijas atziņu izlase «Kad meklē dvēseli...» un dzejas izlase sērijā «Vajadzīga grāmata».

Turpinot Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, klajā nāk vēl plašāks Raiņa un Aspazijas darbu klāsts. Vasaras sākumā pie lasītājiem nonāca Raiņa bērnu dzejas krājums «Puķu lodziņš», kurš sagatavots pēc 1963. gada izdevuma un kuru rotā mākslinieka Induļa Zvagūža ilustrācijas – izdevums, kuru ar nostalģiju atceras daudzi pusmūža lasītāji un kuru Apgādam vairākkārt lūgts izdot atkārtoti. Jaunu izdevumu piedzīvoja arī Aspazijas populārā bērnības atmiņu diloģija «Zila debess zelta mākoņos» ar Induļa Zvagūža ilustrācijām.

Drīzumā sērijā «Skolas bibliotēka» klajā nāks jauni izdevumi vidusskolas mācību programmās iekļautajām lugām «Pūt, vējiņi!» un «Jāzeps un viņa brāļi». Jaunie izdevumi izcelsies ar gaumīgu dizainu un plašiem priekšvārdiem īpaši skolu un studējošo jauniešu vajadzībām, kurus sarakstījusi literatūrzinātniece Inguna Daukste-Silasproģe. Sērijā «Vajadzīga grāmata» iznāks arī atkārtots izdevums Aspazijas lugām «Vaidelote» un «Sidraba šķidrauts».

Kā īpašu dāvanu saviem lasītājiem izdevniecība gatavo jaunus izdevumus divām šobrīd īpaši aktuālām Raiņa lugām: «Zelta zirgs» (par kuru interesi atjaunoja 2014. gadā uz ekrāniem iznākusī animācijas filma) un «Uguns un nakts» (kura 2015./2016. gada sezonā iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī). Šie darbi nāks klajā 20. gadsimta 50. gados izdotajā vizuālajā veidolā – lielā formātā ar krāšņām mākslinieku V. Valdmaņa un K. Freimaņa ilustrācijām – un tie būs lieliska dāvana katram patiesam kultūras baudītājam.

Apgāds «Zvaigzne ABC» cer, ka sarūpētais bagātīgais Raiņa un Aspazijas darbu klāsts palīdzēs gan skolēniem un studentiem, gan pieaugušajiem lasītājiem atkal no jauna ar prieku un interesi iedziļināties abu dzejnieku atstātajā bagātīgajā literārajā mantojumā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu