Sociālājam dienestam pieprasa paskaidrojumu par Kokneses novadā seksuāli izmantoto bērnu (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: polandeze, CC BY-NC 2.0

Saistībā ar Labklājības ministrijas konstatētajām neatbilstībām Kokneses novada sociālā dienesta darbā pašvaldības vadība ir pieprasījusi paskaidrojumus, pēc kā izvērtēs attiecīgos darbiniekus un lems par viņu atbilstību ieņemamam amatam.

Kokneses novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Rode aģentūru LETA informēja, ka saistībā ar LM konstatēto Kokneses novada dome ir pieprasījusi paskaidrojumus no sociālā dienesta darbiniekiem un dienesta vadītājas un pēc paskaidrojumu saņemšanas pašvaldība izvērtēs darbinieku rīcību un pieņems attiecīgu lēmumu.

Kā ziņots, Labklājības ministrijas speciālisti, pārbaudot Kokneses novada sociālā dienesta darbu, ir konstatējuši neatbilstības no seksuālas vardarbības cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā un sociālajā darbā ar to, aģentūru LETA iepriekš informēja LM pārstāve Marika Kupče.

LM norāda, ka ģimenē ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, neskatoties uz to, ka ģimenei no sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība. Tāpat sociālais dienests ģimenes problēmjautājumu risināšanā nav organizējis starpinstitucionālo sadarbību un par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju (VP).

Pamatojoties uz pārbaudē konstatēto, LM ir ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pārbaudes laikā iegūtie lietas materiāli ir nosūtīti izvērtēšanai VP. Vienlaikus LM Kokneses novada domei ir lūgusi izvērtēt Kokneses novada sociālā dienesta darbinieku atbilstību ieņemamajam amatam.

Vakar Kokneses novada bāriņtiesa seksuālā vardarbībā cietušā mazuļa mātei nolēma neatjaunot pārtrauktās aizgādības tiesības, paturot abus bērnus krīzes centrā. Taču mātei nākotnē joprojām pastāv iespēja bērnus atgūt pēc tam, kad viņa, sadarbojoties ar sociālo dienestu, būs veikusi vairākus pasākumus un izpildījusi prasības. Tāpat šāda iespēja atkarīga arī no tā, kas tiks noskaidrots Valsts policijas izmeklēšanā kriminālprocesā.

Iepriekš jau ziņots, ka augusta beigās aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa, policijā tika saņemta informācija par to, ka 22.augustā ar desmit mēnešus vecu meitenīti veiktas netiklas darbības - nodarīti miesas bojājumi.

Policija aizturēja 1961.gadā dzimušu vīrieti, kuram patlaban piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Purviņa norādīja, ka pašlaik notiek izmeklēšana. Sākotnēji tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159.panta trešās daļas, proti, par izvarošanu, bet tagad tas pārkvalificēts uz Krimināllikuma 160.panta sesto daļu. Šis pants paredz, ka par seksuālu vardarbību un tādām darbībām, kas izraisīja smagas sekas vai ja persona nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu