Festivālā «Lielais Kristaps» mēneša garumā varēs izbaudīt jaunākās latviešu filmas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mēneša garumā kinoteātrī «Citadele» būs iespēja noskatīties festivāla «Lielais Kristaps» piedāvātās jaunākās latviešu filmas, kur būs gan dokumentālās filmas, spēles īsfilmas, animācijas filmas un dokumentālās īsfilmas, dokumentālās televīzijas filmas un arī viena spēlfilma.

Šogad «Lielā Kristapa» programmas pamata stūrakmens ir dokumentālais kino, jo nav pagājis pat vēl gads, kopš iepriekšējā festivāla. Nacionālajam kino potenciāls un arī naudas bāze nav tik liela, lai īsā laikā saražotu daudzas spēlfilmas, tādēļ šoreiz programmā pārsvarā būs dokumentālās filmas un animācija, klāstīja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, paužot cerību, ka Latvijas skatītājs būs aktīvs Latvijas dokumentālās filmas skatītājs.

Rietuma arī akcentēja, ka šā gada «Lielais Kristaps» ir panācis, ka uz «Kino Citadele» sienas pirmo reizi tik lielā izmērā ir izlikts kāda latviešu kino veidotāja portrets. «Tik liels portrets, kādu uz plakāta veido operatora Mika Zvirbuļa seja, vēl latviešu kino veidotājiem nav bijis,» sacīja Nacionālā kino centra vadītāja.

Operators Zvirbulis ir cilvēks ar kvalitāti visās jomās. Šogad aprit 55 gadi, kopš viņš sāka savas profesionālās gaitas. 18 gadus viņš bijis arī Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītājs un viņš ir viens no festivāla «Lielais Kristaps» radīšanas tēviem, informēja «Lielā Kristapa» direktore Ieva Romanova.

Plānots, ka oktobrī notiks arī speciāls Zvirbulim veltīts godināšanas pasākums.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pieļāva, ka turpmāk rudens piederēs kino nozarei. Nesen beidzās Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, tagad seko «Lielais Kristaps», bet turpat jau klāt būs arī «Baltijas pērle», savukārt oktobrī jau klāt būs Rīgas Starptautiskais kino festivāls. līdz ar to tā ir lieliska iespēja nomainīt skatpunktu uz kino nozari gan pašiem kino ļaudīm, gan arī skatītājiem.

Jau ziņots, ka šogad mainīsies «Lielā Kristapa» filmu vērtēšana. Filmas šogad vērtēs festivāla žūrija jeb «Lielā Kristapa forums», kuru veido 400 audiovizuālajā nozarē aktīvi strādājošie, profesionālo organizāciju un radošo savienību biedri.

Melbārde bilda, ka nav pareiza vai nepareiza veida, kā vērtēt latviešu filmas. Katrai vērtēšanas sistēmai ir savi plusi un mīnusi. Šoreiz festivāla rīkotāju piedāvātā vērtēšanas sistēma dod iespēju, kā pamainīt vērtēšanu, un pēc tam varēs paskatīties, kādi ir rezultāti un ieguvumi no jaunās pieejas.

«Lai arī budžeta sagatavošana ir saspringta, varu teikt, ka kino nozarei finansējums netiks noņemts, tieši pretēji, kino nozares budžets tiks palielināts. Katru gadu cenšamies kino nozarei budžetu audzēt par miljonu. Jau tagad gatavojamies Latvijas simtgadei, kam tiks veltīta arī filmu programma. Jau tagad jādomā par šī projekta attīstību, tādēļ plānojam, ka 2017.gada budžetā Latvijas simtgadei veltīto filmu ražošanai tiks novirzīti četri miljoni eiro,» sacīja kultūras ministre.

Festivāla «Lielais Kristaps» mākslinieciskais vadītājs Aigars Grauba aicina filmu skatīšanos uztvert kā svētkus. Viņš uzskata, ka šie ir kino svētki un arī iespēja salīdzināt savu darbu līdzās kolēģu darbam. «Aicinu izturēties pret visu vienkārši un balsot, vadoties no savas sirdsapziņas. Noskatoties visas festivālā iekļautās latviešu filmas, jums nekas nenotiks,» pauda Grauba. Viņš piebilda, ka nekas nevar būt labāks par to, kā satikties kino svētkos un dzirdēt labus vārdus no saviem kolēģiem par filmu veidošanu.

Bez laba latviešu kino izrādīšanas kinoteātra spektrs nebūtu pilns, skaidroja «Forum Cinemas» vadītājs Normunds Labrencis. No viņa teiktā izriet, ka bez vietējo filmu izrādīšanas kinoteātru apmeklētāju statistika nebūtu tik laba kā tad, ja tiek izrādīta pašmāju filma, jo īpaši, ja tā ir spēcīga.

«Protams, vairāk esam tendēti uz pilnmetrāžas mākslas filmām, taču «Kino Citadele» ir priecīgs kļūt par «Lielā Kristapa» mājvietu. Visas filmas pats vēl neesmu paguvis noskatīties, taču jau tagad varu teikt, ka ir daudzas interesantas filmas,» sacīja Labrencis.

«Forum Cinemas» vadītājs šodien kā pirmajiem «Lielā Kristapa foruma» biedra kartes, kas ļaus novērtēt festivāla filmas, izsniedza kultūras ministrei Melbārdei, Nacionālā kino centra vadītājai Rietumai, festivāla mākslinieciskajam vadītājam Graubem, režisoram Reinim Kalnaellim un «Valmiermuižas alus» saimniekam Aigaram Ruņģim.

Kā ziņots, «Lielā Kristapa» balva tiks pasniegta jau 27.reizi. Festivālu rīko Latvijas Kinomatogrāfistu savienība kopš 1977.gada, un patlaban ir atjaunota tradīcija to rīkot katru gadu.

«Lielā Kristapa» balvu pasniegšanas ceremonija notiks 25.oktobrī kinoteātra «Kino Citadele» lielajā auditorijā un tiks tiešraidē translēta LTV1. Balvas filmām tiks piešķirtas piecās kategorijās, savukārt labākajiem kinoprofesiju pārstāvjiem - 13 kategorijās. Būs arī skatītāju balsojums, kurā piedalīsies 80 000 «Forum Cinemas» lojālo klientu, kas izlems, kura no filmām saņems «Lielā Kristapa» Skatītāju balvu.

Šogad festivālā būs skatāmas 87 filmas - viena spēlfilma, 11 dokumentālās filmas, 21 spēles īsfilma, desmit animācijas filmas un 18 dokumentālās īsfilmas, kā arī 26 dokumentālās televīzijas filmas. Visas konkursam pieteiktās filmas līdz 15.oktobrim būs skatāmas «Lielā Kristapa» filmu seansos kinoteātrī «Kino Citadele», bet no 15.oktobra līdz 25.oktobrim filmu izlase tiks izrādīta Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā kinoteātrī «Splendid Palace».

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu