Zināms «Lielā Kristapa» balvas par mūža ieguldījumu ieguvējs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šogad nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» balvu par mūža ieguldījumu latviešu filmu mākslā saņems kinooperators Miks Zvirbulis, informēja festivāla pārstāvis Toms Treibergs.

Zvirbulis savā veidā kļuvis arī par festivāla «Lielais Kristaps» vēstnesi, jo «Kino Citadele» fasādi rotā milzu plakāts ar latviešu kinooperatora portretu.

Balvu par mūža ieguldījumu latviešu filmu mākslā Zvirbulis saņems festivāla noslēguma ceremonijā 25.oktobrī, bet 21.oktobrī tiks rīkots īpašs meistara godināšanas pasākums.

Kā ziņots, šogad aprit 55 gadi, kopš Zvirbulis sāka savu radošo darbību. Par viņa pirmo operatora darbu kļuvusi režisora Gunāra Pieša dokumentālā filma «Salacgrīva», bet savas karjeras turpinājumā viņš filmējis dažāda rakstura filmas, no «Tās dullās Paulīnes dēļ» līdz «Es visu atceros, Ričard!». Katrā no šīm filmām ir savs dramaturģiskais kodols, katra no tām ir iezīmīga ar attēla kultūru un kvalitāti.

Jau ziņots, ka vakar kinoteātrī «Kino Citadele» tika atklāts nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps», kas ilgs līdz 25.oktobrim.

Šogad festivālā būs skatāmas 87 filmas - viena spēlfilma, 11 dokumentālās filmas, 21 spēles īsfilma, desmit animācijas filmas un 18 dokumentālās īsfilmas, kā arī 26 dokumentālās televīzijas filmas. Visas konkursam pieteiktās filmas līdz 15.oktobrim būs skatāmas «Lielā Kristapa» filmu seansos kinoteātrī «Kino Citadele», bet no 15.oktobra līdz 25.oktobrim filmu izlase tiks izrādīta Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā kinoteātrī «Splendid Palace».

«Lielā Kristapa» balvu pasniegšanas ceremonija notiks 25.oktobrī kinoteātra «Kino Citadele» lielajā auditorijā un tiks tiešraidē translēta LTV1. Balvas filmām tiks piešķirtas piecās kategorijās, savukārt labākajiem kinoprofesiju pārstāvjiem - 13 kategorijās. Būs arī skatītāju balsojums, kurā piedalīsies 80 000 «Forum Cinemas» lojālo klientu, kas izlems, kura no filmām saņems «Lielā Kristapa» skatītāju balvu.

Festivāla žūriju - «Lielā Kristapa forumu» - veido 400 audiovizuālajā nozarē aktīvi strādājošie, profesionālo organizāciju un radošo savienību biedri. Tādējādi tiek atjaunota tradīcija, kura saistās ar festivāla pirmsākumiem, - toreiz kino profesionāļi sanāca vienkopus lielā zālē un balsoja, vienkārši paceļot roku, nosakot, kura filma pelnījusi iegūt Kristapa statueti. Balsošana par filmām notiks aizklāti speciāli izveidotā vietnē tīmeklī. Foruma dalībnieki ir, piemēram, aktrises Aurēlija Anužīte, Elita Kļaviņa, Helga Dancberga, aktieri Juris Bartkevičs, Juris Žagars, Intars Rešetins, režisori Rolands Kalniņš, Ivars Seleckis, Jānis Streičs, Juris Poškus un citi nozares profesionāļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu