5 ieteikumi, kā izvairīties no onkoloģiskām slimībām (39)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tikai 12% Latvijas iedzīvotāju spēj atpazīt onkoloģisku saslimšanu agrīnā stadijā. Jau šodien ir jārūpējas par sevi un savu labsajūtu, piekopjot aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, jo ievērojami mazāk pakļauti onkoloģisko saslimšanu riskam ir cilvēki ar stipru imunitāti.

«Pēdējo 15 gadu laikā ar vēža saslimšanu reģistrēto gadījumu skaitam ir tendence ievērojami pieaugt, kas liecina par cilvēku nepietiekamām zināšanām un slikto attieksmi pret savu veselību. Vīrieši visbiežāk slimo ar plaušu un prostatas vēzi, savukārt sievietes – krūts, ādas un zarnu vēzi. Nesen Veselības nedēļas ietvaros veiktajā Jūrmalas un SKDS pētījumā tikai 12% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka spēj atpazīt onkoloģisku saslimšanu agrīnā stadijā. Tāpēc, lai spētu izvairīties no ļaundabīgiem audzējiem, pirmkārt, jāprot ieklausīties sava ķermeņa brīdinājuma signālos un, otrkārt, atpazīt slimības simptomus, kas vēsta par veselības problēmām,» stāsta onkologs Dr.Līga Keiša-Ķirse.

Raksturīgākie simptomi

Ārste uzsver, ka par onkoloģiskām slimībām izplatītākas ir vien sirds un asinsvadu slimības, tāpēc par katru simptomu, kas satrauc vai kas liek šaubīties par savu veselību, jāvēršas pie ārsta, jo onkoloģiskā saslimšana ir ārstējama, ja tas tiek darīts savlaicīgi. Lai gan specifisku onkoloģisko saslimšanu vēstnešu var arī nebūt, ir vairāki signāli, kuri liecina – kaut kas nav kārtībā.

Izplatītākie simptomi, kas var liecināt par saslimšanas risku, ir neizskaidrojams svara zudums un apetītes trūkums, nogurums, nervozitāte un palielināta svīšana, sāpes, ādas izsitumu un pleķu rašanās, kā arī neizskaidrojama temperatūras paaugstināšanās.

Tuvojoties «Onkoloģiskās modrības dienai», kas Jūrmalā Veselības nedēļas ietvaros notiks 18. septembrī, onkologs Dr.Līga Keiša-Ķirse sniedz 5 padomus, kā mēs varam sevi pasargāt no onkoloģiskajām slimībām.

1. Nesmēķēt un nelietot alkoholu – šīs divas atkarības īpaši grauj cilvēku imūnsistēmu, kas atstāj nopietnas sekas uz veselību, rosinot vēža attīstību.

2. Dzīvot aktīvi – lai mūsu ķermenis un gars būtu veseli un laimīgi, iesaku doties pastaigās, braukt ar velosipēdu, nūjot, skriet jeb būt rosīgiem dienu no dienas. Šīs aktivitātes cilvēkiem sagādā prieku, un to brīnišķīgi var darīt arī Jūrmalas Veselības nedēļā, piedaloties dažādās nodarbībās, lekcijās un meistarklasēs. Jo aktīviem ir jābūt visu gadu, arī laikā, kad koki sāk dzeltēt un ārā kļūst tumšs.

3. Sabalansēt savu uzturu – ievērojot veselīgas ēšanas principus, piemēram, pietiekoši uzņemot taukus, ogļhidrātus un olbaltumvielas, un ieviešot mazas izmaiņas savos ēšanas paradumos, mēs sevi pasargājam no iespējas saslimt. Tāpat pareizi sabalansēta uztura stūrakmens ir regulāras ēdienreizes, kā arī pietiekama šķidruma uzņemšana.

4. Atpūsties - nogurums un bezspēks var būt onkoloģisku saslimšanu ierosinātājs, tāpēc svarīgi atpūsties un izgulēties, jo veselīgs miegs ir būtisks veselības saglabātājs, tāpat kā ūdens, gaiss un ēdiens.

5. Regulāri apmeklēt ārstu – par veselību jārūpējas, kamēr tā vēl ir, nevis jāmeklē palīdzība tikai tad, kad jau radies saasinājums. Regulāru veselības pārbaužu veikšana pat tad, ja nav izteiktu simptomu, ļauj pārliecināties par visa organisma veselības stāvokli.

«Svarīgi atcerēties, ka laime un veselība galvenokārt slēpjas attieksmē un skatījumā pret lietām. Tāpēc esiet aktīvi, dzīvespriecīgi, kustieties, ēdiet veselīgi un vienmēr par sevi rūpējieties, kā rezultātā arī jūsu ķermenis būs laimīgs un vesels un pašsajūta – brīnišķīga!», iesaka Līga Keiša-Ķirse.

Šonedēļ līdz pat 20. septembrim Jūrmalā norisinās Veselības nedēļa. Tās laikā visi interesenti var bez maksas apmeklēt nūjošanas, aerobikas, fizioterapijas, jogas un citas nodarbības, mācīties vingrot kopā ar ielu vingrotājiem. 18.septembris ir veltīts onkoloģiskai modrībai, lai informētu cilvēkus par to, kā izvairīties no onkoloģiskām saslimšanām un kam jāpievērš uzmanība. Būs iespēja apmeklēt ārstu konsultācijas, lekcijas, kā arī atvērto durvju dienu KRC «Jaunķemeros».

www.jurmala.lv

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu