Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Kartupeļu gratin ar baravikām (33)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Viena no gratin (kartupeļa, piena un siera sacepuma) versijām, kad ledusskapī ir noglabātas viegli apceptas un sagrieztas baravikas. Spēcinošs un sātīgs ēdiens, no kā katram pietiks tikai ar mazu gabaliņu. Ēd vienu pašu kā pamatēdienu vai kopā ar piedevām.

Sastavdaļas:

  • 650 ml piena
  • 100 ml salda krējuma
  • 1,2 kg mizotu kartupeļu, sagriezti ļoti, ļoti plānās šķēlēs
  • 1 timiāna zariņš
  • 1 rozmarīna zariņš
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 4 nelielas ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • 1 lauru lapa
  • 70 g puscieta, pikanta siera (piem. Čedaras)
  • 100 g mocarellas siera, sasgriezta plānās šķēlēs
  • 200 g atlaidinātu, saldētu saceptu baraviku*
  • ½ ēd.k. Dižonas sinepju

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Karstumizturīgu trauku, vislabāk –keramikas, iesmērē ar sviestu.
  2. Katlā liec kartupeļus, pārlej ar pienu un saldu krējumu, pieliec timiāna un rozmarīna zariņus. Pieber sāli un piparus un visu samaisi. Liec uz vidējas liesmas un ļauj, lai lēnām uzvārās. Kad uzvārījies, ik pa laikam maisot, uz vidēji mazas liesmas vāri apmēram 15 minūtes. Skaties, lai nepiedeg apakša. Bet ar maisīšanu nepārcenties, lai nesāk lūzt kartupeļi.
  3. Pēc 15 minūtēm nogriez liesmu, pieber ¾ puscietā siera, sinepes un ķiplokus un samaisi. Veidnē apakšā liec pusi baraviku. Tad ielej pusi kartupeļu masas, pārber vēl ar pārējām baravikām un tās atkal pārklāj ar atlikušo pusi kartupeļu masas. Pārber ar pārpalikušo puscieto sieru, uzliec mocarellas siera šķēles.
  4. Liec krāsnī augšas un apakšas režīmā, tuvāk apakšai cepties 50 minūtes, līdz skaisti zeltains.
  5. Ņem pannu ārā no krāsns, nedaudz atdzesē un pasniedz

Papildinājumi:

* Ja tev saldētavā glabājas neceptas saldētas baravikas, tad tās atlaidini, sagriez mazākos gabaliņos un apcep sviesta un eļļas maisījumā.

Komentāri (33)
Nepalaid garām
Uz augšu