Zināms, kad varētu notikt pedagogu streiks (41)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Gadījumā, ja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) neizdosies rast kompromisu par arodbiedrības prasībām, pedagogu streiks varētu notikt oktobra beigās vai novembrī.

Kā aģentūrai LETA sacīja LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Edgars Grigorjevs, patlaban ir būtiski veikt visus Darba strīdu likumā noteiktos soļus, lai streiku nevarētu atzīt par pretlikumīgu. Reglamentētā procedūra ir laikietilpīga, tāpēc arodbiedrība bažījas, ka tā varētu ieilgt.

Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga norādīja, ka pagaidām nevar prognozēt, cik liels būs streikojošo pedagogu skaits - viņa atgādināja, ka pēdējā streikā piedalījās aptuveni 30 000 cilvēku. Pašlaik vēl esot pāragri runāt arī par streika formu, ilgumu vai izpausmes veidu.

Kā ziņots, tā kā sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, LIZDA uzskata par nepieciešamu sākt streika rīkošanas procedūru, aģentūru LETA informēja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Pamatojoties uz Darba strīdu likumu, LIZDA šodien vai rīt savu prasījumu iesniegumu nosūtīs IZM.

LIZDA padome šodien secināja, ka situācija darbā ar 2016.gada valsts budžeta projektu, paredzot nepietiekamu finansējumu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, ir neapmierinoša. Arodbiedrībā uzsvēra, ka joprojām netiek ņemta vērā virkne priekšlikumu modeļa pilnveidošanai.

Kopš šī gada jūnija notikušas gandrīz 20 tikšanās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, tomēr tās nav devušas gaidīto rezultātu, norāda arodbiedrībā.

Minētais Darba strīdu likums regulē turpmākos rīcības soļus, no kā atkarīgs tas, vai streiks tiešām notiks, skaidroja Vanaga.

Likums paredz, ka IZM trīs dienu laikā būtu jāsniedz arodbiedrībai atbilde, bet, ja arodbiedrību šī atbilde neapmierina vai tā netiek sniegta vispār, tiek veidota izlīgšanas komisija, kura formulē domstarpību protokolu, cenšoties panākt izlīgumu. Šai komisijai lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā.

Vanaga norādīja, ka nav izslēgta IZM pozitīva atbilde par iesniegumā minētajām prasībām, taču LIZDA, balstoties uz līdzšinējo dialogu pieredzi, uz to necer.

Sākot streika procedūru, LIZDA IZM pieprasa vairākos ar izglītības jomu saistītos likumos noteikto punktu izpildi, kā arī ieteikumu par jauno pedagogu darba samaksas modeli ievērošanu.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu