Atklājies, ka skoti ievērojami pārspēj eskimosus sniega jautājumā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Jaunā skotu vārdnīcā apkopots 421 vārds sniega apzīmēšanai, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Daudzus gadu desmitus tika uzskatīts, ka eskimosiem esot 50 vārdi, kuros nosaukt sniegu. Taču atklājies, ka skotiem ir daudzreiz vairāk sniega apzīmējumu.

Pirmajā Skotu vēsturiskajā tezaurā būs iekļauts ikviens skotu dialekta vārds, sākot no senākajiem rakstītajiem avotiem līdz pat mūsdienām. Tajā būs atrodami tādi vārdi kā «sneesl», kas nozīmē lietus vai sniega sākšanos, un «skelf» - liela sniegpārsla.

Ar «flindrikin» apzīmē vieglu snigšanu, «spitters» ir nelielas, vēja dzenātas lietus lāses vai sniegpārslas, savukārt «blin-drift» ir krītoša sniega kupena.

Trešdien internetā tiks publicēta vārdnīcas pirmā daļa. Glāzgovas universitāte paziņojusi, ka «skoti sakauj eskimosus ar visvairāk vārdiem, kas apzīmē sniegu».

Leģenda par eskimosu 50 sniega apzīmējumiem aizsākās 1911.gadā, kad antropologs Francs Boass publicēja «Ziemeļamerikas indiāņu rokasgrāmatu». 80 gadus vēlāk mītu sagrāva skotu valodnieks Džefrijs Pullums.

«Laika apstākļi gadsimtiem ilgi bija nozīmīga skotu dzīves daļa,» sacīja Glāzgovas universitātes pasniedzēja Sūzana Renija. «Vārdu skaits un dažādība norāda, cik svarīgi mūsu priekšgājējiem bija sarunāties par laika apstākļiem, no kuriem bija atkarīga viņu labklājība.»

Skotu vēsturiskā tezaura pirmās divas tēmas būs laika apstākļi un sports, jo tie «gadsimtiem ilgi bija divi galvenie skotu sarunu temati», norāda vārdnīcas veidotāji.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu