Elksniņam paņēmiens, kā braukt ar glaunu auto, nemaksājot par to pilnu cenu (121)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TheCarSpy, CC BY-SA 2.0

Arī deputātiem nekas cilvēcīgs nav svešs. Viņiem patīk braukt ar lepniem auto, taču negribas par to maksāt pilnu cenu. Līdz šim skandalozākais ir deputāta Dzintara Zaķa nodokļu optimizācijas darījums, kad auto reģistrēts firmai, ietaupot tūkstošiem eiro PVN. Savs paņēmiens, kā braukt ar glaunu auto, nemaksājot par to pilnu cenu, ir deputātam Andrejam Elksniņam («Saskaņa»). Viņš savu «Range Rover Sport» nomājot par 150 eiro mēnesī. Tas ir neticami izdevīgs darījums.

Ceturtdienās deputāti ierodas uz darbu un īpaši viņiem paredzētajās stāvvietās Jēkaba laukumā novieto savus braucamos. Te redzami gan lepni limuzīni un džipi, gan pieticīgi ģimenes auto. Ar Saeimas deputāta algu jaunu un lepnu auto nopirkt ir sarežģīti. Jātērē ietaupījumi vai jāmeklē citi ceļi, kā piepildīt sapņus.

Automašīna, ar ko ikdienā pārvietojas Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš nav reģistrēta uz viņa vārda, automašīnas īpašnieks ir «SIA Latgales šķīrējtiesa».

Melnais apvidus automobilis «Range Rover Sport» no salona izbraucis 2012.gadā. Tobrīd auto maksāja vismaz 80 tūkstošus eiro. Taču cena var sasniegt pat vairāk nekā 150 tūkstošus, ja izvēlas dārgākās komplektācijas.

Sabiedrības «Latgales šķīrējtiesa» vienīgais īpašnieks ir Andreja Elksniņa tēvs Anatolijs Elksniņš. Firma reģistrēta Daugavpilī, divstāvu dzīvokļu ēkā. Gada pārskats liecina, ka firmai pēdējos gados ar biznesu neveicas. Uzņēmums jau kopš 2010.gada neko nepelna. Arī pagājušo gadu tas beidzis ar 4500 eiro zaudējumiem. Tomēr tas nav traucējis aizņemties 35 tūkstošus laikā, kad pirkts jaunais auto.

Uzzināt SIA Latgales šķīrējtiesa viedokli par savādo darījumu «Nekā personīga» neizdevās, jo vienīgais izziņās atrodamais uzņēmuma nummurs zvanus nepieņem.

Darījums ar deputātu Elksniņu acīmredzami ir pretrunā ar uzņēmējdarbības principiem un padziļina kompānijas finanšu problēmas. Citās auto nomas kompānijās par tāda «Range Rover» īri prasa 1800 eiro mēnesī.

Sapnis par braukšanu ar auto, nemaksājot pilnu cenu, iepriekš bēdīgi beidzās deputātam Dzintaram Zaķim. Zaķis 2011.gada nogalē automašīnu «Volvo» reģistrēja sev piederošai firmai «Datoru centrs», lai gan mašīnu plānoja izmantot privātām vajadzībām. Tas viņam ļāva izvairīties no vairāku tūkstošu eiro zaudēšanas, kas būtu jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklī. Firma samaksāto nodokli varēja atgūt. Lai gan likumsargi pārkāpumus nesaskatīja, pēc skandāla Zaķis tomēr auto pārreģistrēja uz sava vārda un nodokļus samaksāja.

«Land Rover» markas automašīnas iecienījis Elksniņa partijas biedrs Jānis Urbanovičs.

Arī Urbanovičs auto sev nepērk pats. Viņš jau vairākus gadus braukā ar sabiedriskās organizācijas «Baltijas forums» pirktiem auto. Urbanovičs «Baltijas forumam» ir dibinātājs un prezidents. Pavasarī viņš atkal tika pie jauna «Range Rover». Pēc «Nekā personīga» aplēsēm auto maksā vairāk nekā 100 tūkstošus eiro.

Gan Urbanovičs, gan Elksniņš savās deklarācijās norādījuši, ka vienīgie ienākumi ir deputāta alga. Elksniņš pērn algā saņēmis ap 33 tūkstošiem eiro. Viņš arī deklarējis 45 tūkstošu eiro uzkrājumu skaidrā naudā.

Komentāri (121)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu