LU notiks Raiņa un Aspazijas simtpiecdesmitgadei veltīta konference (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot latviešu literatūras klasiķu Raiņa un Aspazijas simtpiecdesmitgadi, Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūts (LFMI), kura pētnieki savulaik sagatavojuši izdošanai Raiņa Kopotu rakstu zinātnisko izdevumu 30 sējumos (1977-1986) un arī turpmāk piedalījušies abu autoru dzīves, darbu un personības izpētē un garīgā mantojuma aktualizēšanā, aicina uz akadēmisku starpdisciplināru konferenci Rainim 150. «Un rīts būs jāpieņem, lai kāds tas nāks».

Konference notiks 2015. gada 6.-9. oktobrī. Tajā iecerēts no laikmetīga skatpunkta vietējā un starptautiskā mērogā interpretēt, pozicionēt un popularizēt Raiņa daudzpusīgo personību un viņa māksliniecisko un intelektuālo mantojumu.

Konference tiks atklāta 6. oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Pēc svinīgām uzrunām, kamerkora «Jasmīns» muzikāla sveiciena un Jaunā Rīgas teātra aktieru Ģirta Krūmiņa un Kaspara Znotiņa Raiņa dzejas lasījuma sekos Vairas Vīķes-Freibergas, Vitas Matīsas un Gundegas Grīnumas priekšlasījumi.

Konferences turpinājums – darba grupu sēdes un noslēguma diskusija 7.-9. oktobrī ─ notiks Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā. Tās telpās, sākot ar 7. oktobri, būs aplūkojamas arī trīs Raiņa jubilejai veltītas izstādes: «Raiņa un Aspazijas darbu pirmizdevumi», «Rainis citās valodās» un «Pētījumi par Raini».

Konferencē piedalīsies Latvijas un Lietuvas augstskolu mācībspēki un pētnieki, kuri pārstāvēs Lietuviešu Literatūras un folkloras institūtu, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu, Sociālo zinātņu un Vēstures un filozofijas fakultāti, Liepājas Universitāti, Daugavpils Universitāti, Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Kultūras akadēmiju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Raiņa un Aspazijas muzeju, Latvijas Literatūras centru un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu.

Konferences darba grupās tiks aplūkotas dažādas Raiņa daiļrades un personības šķautnes: «Rainis – latviešu nacionālās un kultūras identitātes veidotājs» (referenti – I. Druviete un M. Baltiņš, V. un R. Muktupāveli, J. Kursīte); «Rainis – dzejnieks» (referenti – M. Burima, Ieva E. Kalniņa, V. Vecgrāvis, E. Lāms); «Rainis – dramaturgs» (referenti – I. Kalniņa, Z. Šiliņa, L. Ulberte, V. Hausmanis); «Raiņa lugu skatuviskā interpretācija» (I. Rodiņa, Z. Radzobe, S. Radzobe, E. Tišheizere); «Rainis – politiķis un valstsvīrs» (referenti – J. Šiliņš, I. Kreituse, I. Butulis, J. Zālītis); «Rainis – žurnālists un kultūras darbinieks» (referenti – V. Zelče, J. Oga, I. Klekere, I. Struka); «Rainis – filozofs» (referenti – A. Svece, M. Rubene, I. Kolmane, A. Priedīte-Kleinhofa, S. Lasmane); «Rainis un pasaules literatūra» (referenti – I. Rūmniece, S. Gaižūns, I. Daukste-Silasproģe, R. Dobrovenskis).

Konferences noslēgumā notiks diskusija «Raiņa pētniecība un interpretācija», kurā tiks rezumētas laikmetīgās pamatnostādnes klasiķa mantojuma un personības redzējumā, kā arī apkopoti viedokļi par status quo Raiņa izpētē un ieskicēti turpmākie pētnieciskā darba mērķi un uzdevumi.

Konference tiek rīkota Valsts pētījumu programmas «Letonika – Latvijas vēsture, valodas, kultūra, vērtības» projekta Nr. 4. «Kultūra un identitātes Latvijā»: mantojums un mūsdienu prakse» ietvaros ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku.

LU portālā

LU LFMI mājas lapā

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu