Kinokritiķe: Rīgas kinofestivālā varēs redzēt potenciālās Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominantes (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programmā varēs redzēt filmas - potenciālās Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominantes un varbūt pat laureātes, šodien festivālam veltītajā preses konferencē sacīja kinokritiķe un kinoteātra «Splendid Palace» pārstāve Daira Āboliņa.

Āboliņa īpaši akcentēja Baltijas jūras reģiona filmu skati, norādot, ka tā Latvijas kinoskatītājiem dos iespēju iepazīt kaimiņus. Tāpat kritiķe norādīja, ka šajā programmā nav vieglprātīgu filmu šī vārda komerciālajā nozīmē, tomēr programmā iekļautās filmas būs domātas dažādām gaumēm.

Savukārt «Riga IFF» rīkotājdirektore Liene Treimane norādīja, ka šāda starptautiska mēroga konkursa skate festivālā notiks pirmo reizi. To veidojot, ievērots reģionālais un žanriskais princips.

Kā stāstīja Treimane, skatē būs iekļautas Baltijas jūras reģiona filmas. «Mūs interesē šo filmu līdzības, strāvojumi, kādi novērojami reģionā,» viņa sacīja. «Ar katru gadu arvien vairāk redzams, ka netiek ievērotas robežas starp žanriem, piemēram, ir dokumentālās filmas, kas veidotas animācijas filmu manierē u.tml. Mēs vēlējāmies skates programmā iekļaut šādas filmas. Tāpat festivālā būs arī spilgti autorkino piemēri no Baltijas jūras reģiona,» sacīja Treimane.

Skatē būs iekļautas astoņas filmas - islandiešu režisora Grimura Hakonarsona ekstravagantā filma «Auni», Lietuvas režisoru veidotās filmas «Miers mūsu sapņos» un «Sangailes vasara», norvēģu režisora Ūles Gjēvera filma «Ne savā dabā», Krievijas režisora Alekseja Fedorčeno filma «Revolūcijas eņģeļi», Francijas filma «Mustangs», ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas «Notikums», kā arī filma «Burvju kalns», kas ir spilgts žanru saplūšanas piemērs.

Konkursu vērtēs starptautiska žūrija. Tajā būs pieci dalībnieki, starp kuriem būs arī Latvijas pārstāvis Jānis Putniņš.

Pirmo gadu būs skatāma arī kino programma «Short Riga», kurā būs iekļauti trīs konkursi. Baltijas mūzikas video konkursā sacentīsies 15 mūzikas videoklipi no visām trim Baltijas valstīm, būs Baltijas studentu filmu konkurss, kurā piedalīsies astoņas filmas, kā arī starptautisks īsfilmu konkurss, kurā sacentīsies 20 filmas. Kā norādīja «Short Riga» kuratore Anna Veilande-Kustikova, tās būs neērtas, smagas filmas. Filmu programmas tiks iedalītas piecās noskaņās - melnajā programmā tiks akcentētas bailes, baltajā - neprāts, sarkanajā - kaisle un aizliegums, zaļajā - pusaudžu hormoni, zilajā - cerība. Programmu skates norisināsies kinoteātrī «Kino Bize».

Tāpat festivāla laikā, 24.oktobrī, notiks «European Script meeting», kas būs tikšanās vieta filmu veidotājiem. Toties nākamajā dienā plānotas darbnīcas, kurās filmu scenāriju rakstīšanu varēs apgūt ikviens interesents.

Toties festivāla pirmajā nedēļas nogalē, 17.oktobrī un 18.oktobrī, tiks demonstrēta programma «Kids Weekend» jeb «Bērnu brīvdienas». 17.oktobrī būs iespēja redzēt animācijas filmas «Lupatiņi», igauņu veidoto filmu «Zupas pilsētas slepenā biedrība», kas ir viena no skatītākajām filmām Igaunijā pēdējo 20 gadu laikā, kā arī norvēģu un zviedru filmas. Abās festivāla dienās darbosies animācijas meistardarbnīca bērniem. Kā norādīja kinokritiķe un «Kids Weekend» un «Youth Matters» programmu kuratore Kristīne Simsone (Giluce), spēcīgi darbi būs skatāmi arī jauniešiem adresētajā programmā «Jauniešu lietas/#Youth_Matters!». Toties 17.oktobrī plkst.17.30 notiks diskusija par bērnu kino kā izglītības instrumentu.

No 17.oktobra līdz 23.oktobrim katru vakaru plkst.21 kinoteātrī «Splendid Palace» būs skatāmi «Artdocfest» programmā iekļautie darbi, kam sekos diskusijas par redzēto.

Festivāls noslēgsies 24.oktobrī ar svinīgu apbalvošanu. Apbalvota tiks starptautiskā konkursa uzvarētāja, kā arī visu trīs «Short Riga» konkursu uzvarētājas, un balvas tiks pasniegtas arī bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas guvušajām filmām.

Tāpat festivāla norises laikā tiks godināts kinooperators Miks Zvirbulis, kam 21.oktobrī kinoteātrī «Forum Cinemas» īpaša seansa laikā tiks pasniegta nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» balva par mūža ieguldījumu latviešu filmu mākslā, no 15.oktobra līdz 25.oktobrim kinoteātra «Splendid Palace» telpās būs skatāma arī Zigmāra Jaujas izstāde «Zudušos kinoteātrus meklējot», kurā būs unikāla iespēja noskaidrot, kā kinoteātru ēkas mainījušas Rīgas pilsētas vaibstus.

Kā norādīja Āboliņa, tiks domāts arī par tādas informācijas platformas izveidi, kurā iesaistīt auditoriju un noskaidrot, kādas filmas vēlas redzēt publika.

«Ticu, ka ar šo festivālu varam piedāvāt citu kino skatīšanās pieredzi, un ikviens, sākot ar bērniem un beidzot ar senioriem, festivālā varēs atrast to, kas viņam patīk. «Riga IFF» būs iespēja apvienot labu laika pavadīšanu ar kinematogrāfisku pieredzi,» uzsvēra festivāla prezidente Aija Bērziņa.

Kā ziņots, Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15.oktobra līdz 25.oktobrim un tajā tiks izrādītas astoņas filmu programmas. Festivāls notiks otro gadu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu