Viņķele: «Neiecietības sludinātājiem Latvijā ir vārds un seja – tā ir Jūlija Stepaņenko» (426)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

»Kopš vakardienas neiecietības sludinātājiem Latvijā ir vārds un seja – tā ir Jūlija Stepaņenko!» Ar šādiem vārdiem deputātes sašutumu par sociālo reklāmu kampaņu, kas iestājas par iecietību, raksturoja 12. Saeimas deputāte Ilze Viņķele (Vienotība).

Ilze Viņķele sarunā ar portālu Apollo.lv atzīst – Rīgas domes lēmums reklāmas novākt no Rīgas ielām nav bijis pareizs. Vēl vairāk, sniegtais pamatojums šādai rīcībai esot pilnībā neatbilstīgs Latvijas Satversmei.

«Valstī ir saistoši gan starptautiskie noslēgtie noteikumi, gan dažādas konvencijas, ka esam pievienojušies par nediskriminējošu attieksmi, kā arī virkne regulējumu mūsu pašu likumos, ka diskriminācija pēc noteiktām pazīmēm ir aizliegta,» Stepaņenko rīcību komentēja Viņķele.

Viņa atzina: «Ja ir ļaudis, kas raksta vēstules, ka viņiem nepatīk reklāmā pieminētais fakts par cilvēku homoseksualitāti, man ir ļoti žēl, ka tas viņus aizskar. Bet Latvijas valsts Satversme garantē tiesības arī homoseksuāliem cilvēkiem.»

Viņķele savā viedoklī ir gana skarba, sakot, ka Stepaņenko ar lieliem burtiem iecietību pret apkārtējiem sabiedrības locekļiem pazemināja savos sociālo tīklu profilos. «Es pat gribētu teikt, ka viņa veicina neiecietību,» piebilda Viņķele.

Arī sociālajos tīklos cilvēki izrādījuši neizpratni un sašutumu par deputātes Jūlijas Stepaņenko izteikumiem saistībā ar reklāmām, kurās pausts aicinājums uz iecietību un attēloti četru cilvēku tēli – bezpajumtnieks, ar HIV inficētas sievietes meita, vīrietis ratiņkrēslā un homoseksuāls vīrietis.

Sabiedrība izsmej deputātes pausto sašutumu, dēvējot Stepaņenko par «tikumības policisti».  

Kā ziņots, ka 25.septembrī Stepaņenko sociālajā tīklā «Facebook» ievietojusi reklāmas plakāta bildes un norādījusi: «Noskaidroju, ka šis ķēzījums pazudīs no acīm jau rīt. Paldies visiem acīgajiem un paldies domei par operatīvu rīcību.» Deputāte arī norādīja – viņa netic, ka šie plakāti varētu popularizēt iecietību.

Savukārt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) aģentūrai LETA paskaidroja, ka minētais plakāts pašvaldībā tika iesniegts Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīkotajā sabiedrības integrācijas projektā, tomēr plakāta veidotāji iesniegtajos dokumentos bija norādījuši tikai HIV tēmas izmantojumu tajā. Savukārt vēlāk, departamentam nezinot, plakāta ideja paplašināta un tajā ietverta arī homoseksuālisma tēma, skaidroja Aldermane.

«Plakāta autori dokumentos nebija norādījuši ne pilnu plakāta aprakstu, ne arī pievienojuši tā paraugu,» skaidroja Aldermane.

Komentāri (426)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu