«Lielajā Kristapā» pieminēs dokumentālā kino režisoru Rodrigo Rikardu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» laikā rītvakar, 6.oktobrī, plkst.19 kinoteātrī «Kino Citadele» notiks dokumentālā kino režisoram un operatoram Rodrigo Rikardam (1941-2014) veltīts piemiņas seanss.

Kā informēja festivāla sabiedrisko attiecību konsultants Toms Treibergs, seansā tiks demonstrēta viņa pēdējā filma «Koklē mazmeitiņa», kas stāsta par autora mazmeitas Dārtas gaitām koklētāju ansamblī «Karameles», kā arī gatavošanos un dalību 25.Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Kokļu mūzikas lielkoncertā 2013.gadā.

Caur mazmeitas radošo darbu režisors ir vispārinājis latviešu jauniešu nozīmi un izaugsmes iespējas mūzikā un nacionālajā kultūrā.

Rikards sācis darbu Latvijas Televīzijas kino grupā 1960.gadā. Pēc pieciem gadiem pievienojas studijas «Telefilma-Rīga» veidošanā un strādājis tajā līdz 1995.gadam, kad studija tika likvidēta. Ar izcilību absolvējis kino institūta VGIK operatoru fakultāti Maskavā. Viņa diplomdarbs «Pusstunda Latvijā» bija pirmā krāsainā filma studijā «Telefilmā -Rīga», savukārt 1973.gadā ar Rikarda uzņemto koncertfilmu «Dzintariņš» tika atklāta pirmā Latvijas TV krāsu pārraide ēterā.

Rikarda kontā ir pāri par 100 dokumentālo un koncertfilmu, darbu tematika ir daudzpusīga. Nozīmīgu vietu ieņem ekrāna darbi par Latvijas kultūrai nozīmīgām personībām - dzejniekiem Aspaziju un Andreju Eglīti, rakstnieci Zentu Mauriņu, lībiešu gleznotāju Andreju Šulcu, nacionālo varoni Oskaru Kalpaku, drosmīgo Žani Lipki, vijolnieku Gidonu Krēmeru. Par Raini no 1985. līdz 1989.gadam uzņemts četru filmu seriāls «Rainis» ar aktieri Juri Strengu teicēja un dzejnieka lomā.

Pēc apvienības «Telefilma-Rīga» likvidēšanas Rikards ar savu dzīvesbiedri, arī režisori, Skillu Pinni-Rikardi nodibināja savu filmu studiju «Scilla», kurā uzņēmis 25 filmas, tostarp arī «Koklē mazmeitiņa».

2003.gadā par nopelniem Latvijas labā režisoram piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Kā žurnālā «Kino Raksti» atceras viņa kolēģis, režisors Ansis Bērziņš: «Rodrigo nekad neslēpa savu viedokli, viņš uzrakstījis pat vairākas grāmatas, bet iedzimtas inteliģences dēļ ar savu viedokli par kolēģu darbiem nekad neuzbāzās, izteikumos bija lakonisks un neaizvainojoši tiešs. Atšķirībā no daudziem, viņš neielaidās arī lētās intrigās, kuru gan, kā katram liela talanta cilvēkam, ap viņu netrūka. Rodžu vienmēr paglāba viņa gudrais, cieņas pilnais smaids.»

Pirms seansa uzrunu teiks režisora dēls, producents Kaspars Rikards un režisore Dzintra Geka. Biļetes uz Rikarda piemiņas seansu pieejamas kinoteātra «Kino Citadele» kasēs un tīmekļa vietnē.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu