Latvijā liels skaits iedzīvotāju cieš no depresijas, nepieciešama tūlītēja ārstēšana (70)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā tūlītēja depresijas ārstēšana nepieciešama vismaz 70 tūkstošiem iedzīvotāju, liecina Valsts pētījumu programmas «Biomedicīna» ietvaros Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Psihiatrijas un narkoloģijas katedras veiktā pētījuma par depresijas izplatību un ārstēšanu ģimenes ārstu praksēs dati.

Latvijas Psihiatru asociācijas pārstāve Sabīne Puķe aģentūru BNS informēja, ka, saskaņā ar Slimību un profilakses centra datiem (SPKC) 2013. gadā, valsts apmaksātajos medicīniskajos dienestos no depresijas ārstējušies tikai nedaudz mazāk nekā 9000 pacientu.

«Pasaulē ik gadu pieaug diagnosticēto depresijas pacientu skaits un pacientu skaits ar diagnosticētiem citiem depresīvā spektra garastāvokļa traucējumiem, kas būtiski ietekmē gan darbaspējas, gan vēlmi socializēties, veidot, uzturēt attiecības. Pacienti ar ilgstoši neārstētu depresiju nereti dzīvi beidz pašnāvībā,» norādīja Puķe.

Pētījuma ietvaros pavasarī 24 ģimenes ārstu praksēs visā Latvijas teritorijā aptaujāti vairāk nekā 1500 ģimenes ārstu pacienti, kuri vērsušies pie sava ārsta pēc ikdienas konsultācijas. Pētnieki skaidrojuši, ar kādām psihiskām slimībām, tajā skaitā depresiju, slimo ģimenes ārstu pacienti, vai viņiem tās ir atpazītas un kādā veidā tās ir ārstētas. Noskaidrots, ka 28,1% no ģimenes ārstu apmeklējošiem pacientiem ir slimojuši ar depresiju kādā dzīves posmā, bet 10,2% pacientu sirgst ar depresiju pašlaik. Depresija apmēram divas reizes biežāk novērota sievietēm un ģimenes ārsta apmeklētājiem pēc 55 gadu vecuma.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu