Ankaras terorakta saknes ir Sīrijā, uzskata Turcijas prezidents (20)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas galvaspilsētā Ankarā notikušajam teroraktam, kurā 10.oktobrī tika nogalināti 97 cilvēki, saknes ir Sīrijā, otrdienas vakarā paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, atsaucoties uz izlūkošanas datiem.

Erdoans nāca klajā ar pirmajiem publiskajiem izteikumiem par šo teroraktu, piedaloties preses konferencē kopā ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti, kurš apmeklē Turciju.

Teroraktu Ankarā sarīkoja divi spridzinātāji pašnāvnieki vīrieši, uzspridzinoties kreisu un prokurdisku aktīvistu miera demonstrācijā, un tas ir lielākais terorakts Turcijā upuru skaita ziņā. Valdība ir paziņojusi, ka galvenais aizdomās turamais tā organizēšanā ir džihādistu grupējums «Islāma valsts».

Erdoans paziņoja, ka ir devis rīkojumu Valsts uzraudzības padomei (DDK) veikt šī terorakta īpašu izmeklēšanu, «lai to aplūkotu no atšķirīgas perspektīvas». Šī izmeklēšana notiks paralēli policijas un tiesu iestāžu veiktai regulārai izmeklēšanai.

DDK agrāk ir izmeklējusi tādus delikātus valsts nozīmes jautājumus kā bijušā prezidenta Turguta Ozala nāve 1993.gadā, kuru daudzi uzskata par aizdomīgu.

Erdoans atzina, ka ir bijuši trūkumi un kļūdas drošības dienestu darbībā saistībā ar Ankaras teroraktu, bet to mērogs tiks noskaidrots tikai vēlāk.

Nesniedzot sīkākas detaļas, Erdoans sacīja, ka Turcijas izlūkdienesta dati norāda uz to, ka šis terorakts var būt saistīts ar Sīriju, kur džihādistu grupējums «Islāma valsts» ieņēmis plašu teritoriju līdz pat Turcijas robežai.

«Mēs saņēmām izlūkošanas datus, ka tikuši veikti priekšdarbi dažādiem uzbrukumiem, ierodoties mūsu valstī. Ir izlūkošanas dati, ka šim [teroraktam] ir saknes Sīrijā,» teica Turcijas prezidents.

Turcijas varas iestādes meklē iespējamas paralēles vai saistību starp Ankaras teroraktu un spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumu kreiso un prokurdisko aktīvistu miera demonstrācijā Suručas pilsētā pie Sīrijas robežas, kurā 20.jūlijā tika nogalināti 34 cilvēki. Arī šajā uzbrukumā Turcijas valdība ir vainojusi «Islāma valsti».

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu