Zaļkalna ielaišana Lielbritānijā pārkāpusi Grosas tiesības uz dzīvību (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FindAliceHelper

Ielaižot valstī Arni Zaļkalnu, kurš Latvijā bijis notiesāts par slepkavību, Lielbritānija nav nodrošinājusi skolnieces Alises Grosas tiesības uz dzīvību, uzskata noslepkavotās britu pusaudzes ģimene.

Meitenes tuvinieki norādījuši uz sistemātiskām kļūdām valsts imigrācijas politikā, kas ļāvušas valstī iekļūt meitenes slepkavam.

Policija jau iepriekš informēja, ka Zaļkalna kriminālā pagātne atklājusies tikai pēc notikušā. Viņš 1998.gadā Latvijā bijis notiesāts uz 12 gadiem cietumā par savas sievas slepkavību. Atbrīvošanas brīdī viņš cietumā bija pavadījis septiņus gadus. 2007.gadā Zaļkalns devās uz Lielbritāniju, bet 2009.gadā viņš tika aizturēts par seksuālu uzmākšanos pusaudzei, taču netika apsūdzēts par šo noziegumu.

Nogalinātās meitenes ģimenes pārstāvis norādījis uz tiesu sistēmas trūkumiem Eiropas līmenī. Ja Zaļkalns būtu pastrādājis slepkavību Lielbritānijā, viņam tiktu piespriests mūža ieslodzījums, un, ja viņš tiktu aizturēts vēlreiz, tad noteikti atgrieztos cietumā. Savukārt Latvijā viņš cietumā atradies tikai septiņus gadus un varējis ceļot bez ierobežojumiem un brīdinājuma, norādījis advokāts.

Grosas ģimene vēlas, lai tiktu izmeklēts iespējamais Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 2.pantā noteikto tiesību uz dzīvību pārkāpums no valsts puses. Izmeklēšana varētu sākties nākamgad.

Iepriekš jau ziņots, 14 gadus vecās Grosas mirstīgās atliekas tika atrastas pagājušā gada 30.septembrī Brentas upē, aptuveni kilometra attālumā no meitenes mājām.

Par galveno aizdomās turēto Grosas lietā tiek uzskatīts 41 gadu vecais Latvijas pilsonis Zaļkalns, kas pazuda dažas dienas pēc meitenes pazušanas.

Zaļkalna līķis izteiktā sadalīšanās stadijā tika atrasts 4.oktobrī Bostonas muižas parkā Londonas rietumos. Tiesu medicīnas eksperti secināja, ka Zaļkalns izdarījis pašnāvību pakaroties.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu