«Vienotībā» pieaug neapmierinātība ar Belēviča darbību (60)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Premjerministres Laimdotas Straujumas pārstāvētajā partijā «Vienotība» pieaug neapmierinātība ar veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) darbību, ņemot vērā atsevišķas pretrunīgi vērtētas ministra ieceres, kā arī vairākas pārbaudes saistībā ar iespējamiem administratīvajiem pārkāpumiem. Tomēr Belēvičs, visticamāk, tuvākajā laikā savu amatu nezaudēs.

Belēvičs šogad piecas reizes nonācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzeslokā saistībā ar iespējamiem administratīvajiem pārkāpumiem. Ministrs, kurš pilda arī Saeimas deputāta pienākumus, apsvērs iespēju nolikt parlamentārieša mandātu, jo tas varētu atvieglot procesu, kādā iespējams pārsūdzēt KNAB attiecībā uz politiķi pieņemtos lēmumus.

Kamēr Belēviča pārstāvētajai Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) nav nekādu pretenziju pret viņa darbu, vairāki «Vienotības» politiķi pauž neapmierinātību ar notiekošo.

«Vienotībā» ir neapmierinātība un neizpratne par Belēviča darbību, apliecināja partijas līdere Solvita Āboltiņa, norādot uz pārbaudēm saistībā ar iespējamiem ministra likuma par interešu konfliktu pārkāpumiem.

Arī deputāte Ilze Viņķele (V) ir ļoti kritiska izteikumos par ministru, vērtējot, ka situācija ir ļoti bēdīga. Viņa akcentēja, ka neatceras nevienu citu ministru, kurš «tik bezsakarīgi plosītos pa nozari». Politiķe norādīja, ka veselības nozare ir zinātne, tajā jāievēro laba prakse, bet ministrs to nedemonstrē. Tāpat Veselības ministrijai neesot darba plāna 2015.gadam, kas ir plānošanas dokuments, un par to ir atbildīgs ministrs, piebilda Viņķele. «Vienotība» plāno uzklausīt veselības ministru frakcijas sēdē novembrī, teica deputāte.

Nākamās nedēļas sākumā saruna ar Belēviču ir plānota arī Straujumai. Valdības vadītājas preses sekretāre Aiva Rozenberga iepriekš pastāstīja, ka tikšanās laikā ar Belēviču paredzēts apspriest visus aktuālos veselības aprūpes sistēmas jautājumus. Tomēr arī premjerministres izteikumi par Belēviču pēdējā laikā šķiet kritiskāki.

Savukārt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda, ka pašreizējā situācija un negatīvās informācijas koncentrācija raisa pārdomas par organizētu kampaņu pret ministru. Politiķis neredz iemeslus, kāpēc Belēvičs nevarētu turpināt pildīt ministra pienākumus.

Latvijas Zaļās partijas (LZP) valde Belēviču par viņa darba plāniem un citiem jautājumiem uzklausīs valdes sēdē pirmdien, 19.oktobrī, sacīja LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Tāpat plānots apspriest, kas ir tās ieinteresētās puses, kuras ir neapmierinātas ar veselības ministra darbu. Nepieciešamības gadījumā par Belēviču pirmdien tiks spriests arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes sēdē. Belēvičs ir LZP valdībā izvirzīts pārstāvis.

LZP valdes priekšsēdētājs akcentēja, ka Belēvičs ir viens no labākajiem ministriem valdībā un, «iespējams, labākais no visiem līdzšinējiem veselības ministriem». Politiķis pieļāva, ka ir ieinteresētās puses, kuras ministra amatā vēlētos redzēt «mazāk spējīgu personu», lai «peles varētu dancot virs galda». Belēvičs kā atbildīgais par veselības nozari ar savu rīcību varētu būt «pārgājis» kādu biznesa «ceļu», izteicās Tavars, gan nenosaucot konkrētus uzņēmumus vai ieinteresētās puses.

Jautājumā par pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu Tavars uzticas valsts drošības institūcijām. Viņš neredz pamatu, kāpēc pielaide valsts noslēpumam ministram nebūtu jāpiešķir arī turpmāk, ņemot vērā, ka tā Belēvičam bijusi līdz šim. «Ko viņš tādu varēja izdarīt pa šiem mēnešiem, lai viņam tā netiktu piešķirta? Ministrs šajā laikā ir pusdienojis kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vai premjerministru Dmitriju Medvedevu?» sarkastiski vaicāja LZP valdes priekšsēdētājs.

Politiķis arī taujāja, kāpēc veselības ministram nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, jo vai gan tas esot nepieciešams, lai varētu lemt, «ar kādiem diegiem karavīriem tiks šūtas brūces». Viņš atzīst, ka tas būs premjerministres kompetences jautājums lemt, kā rīkoties, ja Belēvičs nesaņemtu pielaidi. LZP uzskata, kā arī šādā situācijā veselības ministram būtu jāturpina strādāt.

ZZS pārstāvji neoficiāli norāda, ka ministrs amatu noteikti neatstās līdz budžeta apstiprināšanai. Līdz ar to, pat ja pielaide netiks piešķirta, Belēvičs varēs turpināt strādāt vismaz mēnesi līdz novembra beigām. Tā kā budžeta apstiprināšana plānota 30.novembrī, tas varētu līdz Jaunajam gadam aizkavēt izšķirošu lēmumu pieņemšanu attiecībā uz ministru. No apvienības politiķu izteikumiem noprotams, ka politiskais spēks pagaidām nav noskaņots pamest valdību, ja Straujuma nolemtu, ka, nesaņemot pielaidi, Belēvičs nevar turpināt būt par ministru.

Arī citu partiju pārstāvji šaubās, ka Belēvičs tuvākajā laikā varētu zaudēt amatu, ņemot vērā budžeta apstiprināšanu. Tāpat tiek norādīts, ka Belēvičs pats amatu, visticamāk, neatstās.

Vērtējot līdzšinējo situāciju, politikas kuluāros pieļauj, ka Belēvičs varētu nesaņemt pielaidi valsts noslēpumam, bet vēl septembra beigās Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sniedza informāciju, ka Belēvičam ir spēkā esoša pielaide valsts noslēpumam. Pēc visas nepieciešamās dokumentācijas saņemšanas SAB informācija tiks vērtēta un atbilstoši pieņemts lēmums.

Belēvičam pielaide valsts noslēpumam iepriekš tika iesniegta uz septiņiem mēnešiem. To 31.martā žurnālistiem apstiprināja pats ministrs.

Komentāri (60)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu