Belēvičs atklāj, kāpēc ir «ļoti neērts ministrs» (154)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzskata, ka kādam ir «ļoti neērts ministrs», jo, piekļūstot valsts noslēpumiem, redz, kā tiek izsaimniekota un izzagta valsts manta.

Ministrs norādīja, ka virza jautājumus, kas nāk par labu Latvijai un tās iedzīvotājiem, taču redzot, ka kādam ir «ļoti neērts», jo katru dienu piekļūst valsts noslēpumiem, kuros redzams, kā tiek izsaimniekota un izzagta valsts manta.

«Un es esmu ļoti neērts tāpēc. Tie ir tie īstie noslēpumi,» viņš norādīja.

Belēvičs arī skaidroja, ka pašlaik veselības jomā ir radītas sistēmas, kādā veidā tiek izsaimniekota valsts manta. Turklāt, kā skaidroja ministrs, ir firmas, kompānijas, kā arī cilvēki, kas no tā gūst materiālu labumu. «Ir lietas, kas noskaidrotas tik tālu, ka gatavojam attiecīgus dokumentus. Šie noslēpumi man ir zināmi,» viņš atkārtoti uzsvēra.

Tāpat ministrs skaidroja, ka ir daudz lietu, kuras «mēs paši varam darīt savādāk», jo ir lietas, kas «vienkārši ir nesaimnieciskas». Lai to labotu, Belēvičs uzskata, ka ir jāsāk strādāt saimnieciskāk. «Ir lietas ar iespējamu kriminālu piegaršu, un tās tiek attiecīgi formētas un tiks sūtītas attiecīgajām iestādēm,» zināja sacīt ministrs, atsakoties minēt konkrētus piemērus. «Vajadzīgs laiks, lai šīs lietas attiecīgi saformētu,» viņš piebilda.

«Saistībā ar Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārpakalpojumu Valsts kontrole uzrakstīja, ka valsts pati saimniekotu izdevīgāk un aiztaupītu vairāk nekā miljonu eiro gadā. Mēs to esam pārtraukuši, tā ir mana pieeja. Kurš vainīgs, kāpēc vainīgs, lai ar to nodarbojas attiecīgās struktūrvienības,» sacīja Belēvičs.

Viņš arī atgādināja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir ierosinājis lietu par šo gadījumu. «Ir nācis uz NMPD, ir izņēmis dokumentus, ir izdevis lēmumus par attiecīgajām amatpersonām, kuras nedrīkst pietuvoties citām amatpersonām un darba vietām. Katram ir jādara savs darbs. Mans uzdevums ir pārtraukt nesaimnieciskas lietas,» sacīja ministrs, piebilstot, ka plāno turpināt savu darbu ar «pilnu sparu».

Jau vēstīts, ka premjerministres Laimdotas Straujumas pārstāvētajā partijā «Vienotība» pieaug neapmierinātība ar veselības ministra Belēviča darbību, ņemot vērā atsevišķas pretrunīgi vērtētas ministra ieceres, kā arī vairākas pārbaudes saistībā ar iespējamiem administratīvajiem pārkāpumiem. Tomēr Belēvičs, visticamāk, tuvākajā laikā savu amatu nezaudēs.

Belēvičs šogad piecas reizes nonācis KNAB un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzeslokā saistībā ar iespējamiem administratīvajiem pārkāpumiem. Ministrs, kurš pilda arī Saeimas deputāta pienākumus, apsvērs iespēju nolikt parlamentārieša mandātu, jo tas varētu atvieglot procesu, kādā iespējams pārsūdzēt KNAB attiecībā uz politiķi pieņemtos lēmumus.

Kamēr Belēviča pārstāvētajai Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) nav nekādu pretenziju pret viņa darbu, vairāki «Vienotības» politiķi pauž neapmierinātību ar notiekošo.

«Vienotībā» ir neapmierinātība un neizpratne par Belēviča darbību, apliecināja partijas līdere Solvita Āboltiņa, norādot uz pārbaudēm saistībā ar iespējamiem ministra likuma par interešu konfliktu pārkāpumiem.

Komentāri (154)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu