Apakšīrnieki matos jeb Kā atbrīvoties no utīm! (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik gadu no 6 līdz 12 miljoniem cilvēku visā pasaulē tiek konstatētas galvas utis. Turklāt lielākā daļa šo cilvēku ir bērni. Lai gan utis veselībai nopietnus draudus nerada, to klātbūtne ir ļoti nepatīkama, turklāt utis ātri vien iemitinās arī līdzcilvēku matos. Kā to novērst, ātri un efektīvi atbrīvojoties no šī parazīta, stāsta «BENU Aptieka» farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Kā atpazīt utis?

Ja Jums rodas aizdomas, ka kādam tuviniekam pielipušas galvas utis, to ātri un vienkārši iespējams pārbaudīt mājas apstākļos. Viss, kas nepieciešams, ir spožs apgaismojums un ķemme ar smalkiem sariņiem. Lai pārbaudītu, vai galvas ādu apdzīvojušas utis, pirmkārt, jāsaslapina pārbaudāmā cilvēka mati. Mitros matos utis būs vieglāk pamanāmas, turklāt tās arī lēnāk pārvietosies. Tad spožā gaismā, sākot no skalpa, sāciet šķirt matus, ķemmējot tos virzienā no saknēm uz galiem. Šādā veidā jācenšas saskatīt pieaugušās utis un to oliņas jeb gnīdas. Labāk saskatāmas ir tieši gnīdas, jo tās ir stingri pieķērušās matiem un nekustas. Uzmanīgi jāpārbauda arī zona aiz ausīm un skausts.

Pieaugušas utis pēc krāsas un izmēra atgādina sezama sēkliņu. Tās gandrīz nepārtraukti atrodas kustībā. Pieaugušas utis visbiežāk atrodamas uz skalpa vai matos. Utu oliņas izskatās dzeltenīgas, brūnas vai dzeltenbrūnas un atgādina mazas sēkliņas. Parasti tās pieķeras pie mata tuvāk skalpam. Oliņai izšķiļoties, gnīdas kļūst caurspīdīgas.

Veicot utu izmeklēšanu, jāatceras, ka gan bērnu, gan pieaugušo galvas āda var būt netīra, plēkšņaina, blaugznaina – visas šīs lietas ir ātri izķemmējamas. Taču gnīdas matiem ir pieķērušās ļoti stingri un nav izķemmējamas.

Palīgi cīņā pret utīm

Aptiekās pieejami dažādi efektīvi preparāti, kas palīdzēs atbrīvoties no utīm. Līdzekļi ir šampūnu, aerosolu un šķīdumu formā un savā starpā atšķiras ar aktīvo sastāvu. Aktīvo vielu premetrīnu saturošie līdzekļi darbojas kā insekticīdi. Pretutu līdzekļos sastopama arī viela dimetikons – silikoneļļa, kurai ir virsmas aktīvās īpašības. Matos iesmidzinātais dimetikons, pateicoties tā fiziskajām īpašībām, iekļūst uts elpošanas sistēmā. Uts organismā tiek nobloķēts gaiss, un parazīts nosmok. Vienlaikus dimetikons bloķē arī gnīdu elpošanas atveres, tā novēršot oliņu perēšanu un to tālāko attīstību par galvas utīm. Tāpat aptiekā pieejami līdzekļi, kas satur organisko eļļu. Efektīvs līdzeklis cīņā pret utīm ir arī čemeriņu ūdens, kam priekšroku varētu dot tie, kas vēlas lietot augu izcelsmes līdzekli.

Visi līdzekļi ir ļoti ātras iedarbības un parasti utis ir iznīcinātas jau pēc pirmās lietošanas reizes. Retos gadījumos, piemēram, ja cilvēkam ir ļoti gari mati, procedūru var būt nepieciešamība atkārtot pēc 7-9 dienām. Atkarībā no izvēlētā līdzekļa tā iedarbība ir 15-60 min. Bērni, kas vecāki par diviem gadiem (agrāk utis arī ļoti reti sastopamas), var lietot tos pašus līdzekļus, ko pieaugušie.

Tā kā utu līdzekļi ir ļoti spēcīgas iedarbības un turpina darboties arī pēc to izskalošanas, vajadzētu izlaist vismaz divas dienas līdz nākamajai matu mazgāšanai. Tāpat divas līdz trīs sekojošās nedēļas reizi dienā matus var ķemmēt ar īpašu utu ķemmi, kuras smalkie un biezie sariņi palīdzēs ātrāk matus atbrīvot no mirušajām utīm.

Pēc procedūras veikšanas rūpīgi jāveic atkārtota galvas pārbaude. Ja utis aizvien redzamas pēc 7-9 dienām, atkarībā no preparāta instrukcijā norādītā līdzeklis jālieto atkārtoti.

Dezinfekcija profilaksei

Diemžēl utis līdzcilvēku starpā izplatās ļoti ātri, turklāt ģimenēs, lietojot kopīgas ķemmes un matu sukas, utu process var būt vēl ātrāks. Līdz ar to, lai ārstēšana būtu efektīva, farmaceits rekomendē pārbaudīt arī visu mājinieku matus. Svarīgi pārbaudīt visas galvas un ārstēšanu uzsākt visiem vienlaikus, lai mazinātu utu izplatības risku. Pirms ārstēšanas līdzekļu lietošanas jāizmazgā visa gultas veļa un drēbes, kuras varētu būt utu skartas. Dezinfekcija būtu jāveic arī rotaļlietām, ja utis skārušas bērnu.

Matu sukas un ķemmes jāizmērcē verdošā ūdenī vismaz 10 minūtes. Veļasmašīnā jāizmazgā arī visi palagi, spilvendrānas, apģērbi, segas un dvieļi, ko utu skartais cilvēks izmantojis pēdējo divu dienu laikā. Arī žāvēšana jāveic maksimāli karstā gaisā. Veļas mašīnai nepiemērotas lietas dezinficēt iespējams, uz 20-30 minūtēm ievietojot veļas žāvētājā, ja tas pieejams. Jāatceras arī par matu aksesuāriem, ķiverēm, stereo austiņām un citiem priekšmetiem, kas skāruši galvu pēdējo divu dienu laikā. Šos priekšmetus var hermētiski noslēgtā plastikāta maisiņā uz nakti ievietot saldētavā vai arī hermētiski noslēgtus turēt arī istabas temperatūra vismaz divas nedēļas. Divas nedēļas ir periods, kura laikā pieaugusi uts un gnīda nomirs, ja karstā ūdens, žāvētāja vai saldēšanas metode nav īstenojama. Ņemot vērā, ka cilvēkam dienā izkrīt aptuveni 50-100 matu, rūpīgi jāiztīra arī mēbeles, grīda un paklāji.

Veicot šos rekomendētos soļus, galvas ādas atbrīvošana no utīm mājas apstākļos būs ātra un efektīva. Ja tomēr pēc pirmās reizes vai 7-9 dienu periodā atkārtotas procedūras utis nav izzudušas, farmaceits rekomendē steidzīgi pierakstīties pie dermatologa individuāla ārstēšanās plāna izveidei.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu